
Pascha na słodko z bakaliami lub wytrawna z warzywami
Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował kilka wersji tradycyjnej paschy. Andrzej zaproponował paschę stracciatellę z ciepłymi bakaliami, tropikalną z mango, a także paschę z majonezem i warzywami. Co Wy na to? ;)
Pascha stracciatella z ciepłymi bakaliami
Składniki:
3 l mleka świeżego niepasteryzowanego
1 l śmietany 18%
5 szt żółtek gotowanych
8 szt jajek
1,5 szkl cukru
100 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady białej
Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy. Żółtka gotowane ucieramy z cukrem. Śmietanę łączymy z jajkami. Dodajemy małym strużkiem do gotującego się mleka. Kiedy tylko podczas wolnego gotowania zrobi nam się masa jak domowy twarożek, wszystko przelewamy na gazę bawełnianą położoną na durszlaku odcedzamy i studzimy. Zimną masę dodajemy do utartych żółtek, dokładnie mieszamy, dodajemy startą czekoladę i przekładamy do formy w której chcemy przygotować paschę.
Dodatki:
100 g fig
100 g żurawiny
100 g rodzynek
100 g Moreli
100 g cukru
100 ml rumu
Wszystkie bakalie zalewamy syropem cukrowym. Na koniec dodajemy alkohol. Paschę podajemy posypaną cukrem pudrem i ciepłymi bakaliami w syropie rumowym.
Pascha tropikalna
Składniki:
3 l mleka świeżego niepasteryzowanego
3 szt (+1 do polewy) mango dojrzałego
Jajka
700 ml śmietany 18%
5 szt żółtek gotowanych
2 szkl cukru pudru
8 szt marakui
20 g żelatyny
Skórka z limonki
Sok z limonki
Świeża mięta
Mleko zagotowujemy. Żółtka gotowane ucieramy z cukrem. Śmietanę łączymy z jajkami i zmiksowanym mango, skórką i sokiem z limonki. Dodajemy małym strużkiem do gotującego się mleka. Kiedy tylko podczas wolnego gotowania zrobi nam się masa jak domowy twarożek, wszystko przelewamy na gazę bawełnianą położoną na durszlaku odcedzamy i studzimy. Zimną masę dodajemy do utartych żółtek, dokładnie mieszamy, przekładamy do formy w której chcemy przygotować paschę. Maracuję łączymy z żelatyną, rozpuszczoną w 100 ml wody i studzimy, jednym zmiksowanym mango, lekko tężejącym sosem owocowym zalewamy wierzch paschy. Dekorujemy listkami mięty.
Pascha wiosenna wytrawna
Składniki:
3 l mleka świeżego niepasteryzowanego
1 l śmietany 18%
5 szt żółtek gotowanych
8 szt jajek
2-3 łyżki majonezu
2 łyżki chrzanu
2-3 łyżki groszku zielonego mrożonego
2 pęczki rzodkiewki
2 szt ogórków zielonych
Koperek, natka, szpinak, szczypiorek
Bazylia
Gałka muszkatołowa, pieprz czarny, sól, curry
Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy. Żółtka gotowane ucieramy z solą, chrzanem i majonezem. Śmietanę łączymy z jajkami, gałką muszkatołową, czarnym pieprzem, curry. Dodajemy małym strużkiem do gotującego się mleka. Kiedy tylko podczas wolnego gotowania zrobi nam się masa jak domowy twarożek, wszystko przelewamy na gazę bawełnianą położoną na durszlaku odcedzamy i studzimy. Zimną masę dodajemy do utartych żółtek, dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojony drobno ogórek bez pestek ale ze skórką, rzodkiewkę, szczypiorek, koperek, zblanszowany groszek i przekładamy do formy w której chcemy przygotować paschę. Paschę podajemy z listkami zielonymi szpinaku, bazylii oraz natki.





