Materiał promocyjny

Pascal prezentuje

Tatar, który dziś wykonam, można zrobić z różnych ryb: makrelli, czy pstrąga, ale ta ryba którą chciałem państwu zaprezentować jest wyjątkowa, a tatar z niej uzyskany jest delikatny i odświeżający. Podajemy z majonezem własnej roboty.

W naturalnym środowisku barramundi, żyją w morskich przybrzeżnych wodach tropikalnych (Australii), gdzie temperatura wody nie spada poniżej 20 stopni. W języku Aborygenów jej nazwa oznacza «ryba o dużej łusce». Cały świat na jej punkcie oszalał. W Polsce istnieje 1 ferma gdzie są one hodowane, w Olsztynie. Jedząc ją możecie mieć pewność, że jest zdrowa. Nie stosuje się w jej hodowli, tak jak w przypadku soli, antybiotyków. Jest karmiona wyłącznie zdrową żywnością. Larwy tej ryby przyjeżdżają do naszego kraju z Australii i przechodzą kwarantannę. Kasztany - Okres ich zbioru przypada na wrzesień, ale można je przetrzymać 3-4 miesiące, aby w okresie zimy się nimi delektować.

Tatar z ryby barramundi i mango

Składniki:

300 gram filetu ze schłodzonej ryby barramundi, bez ości

2 łyżki drobniutko posiekanej cebuli

Pół dojrzałego mango, pokrojonego w drobną kosteczkę

2 łyżki drobniutko pokrojonego szczypiorku

Sok z połowy cytryny

Sok z 1 limonki

4 łyżki oliwy

Sól

Pieprz

Majonez domowy pachnący kokosem

Składniki:

1 łyżka ostrej musztardy

1 żółtko

100 ml oleju arachidowego

100 ml śmietanki kokosowej

2 łyżki posiekanej kolendry

Sposób wykonania:

Schłodzoną rybę pokrój w równą kosteczkę i wymieszaj z cebulą, mango i szczypiorkiem. Dodaj sok z cytrusów, oliwę i delikatnie wymieszaj. Dopraw, a następnie wstaw do lodówki na 10 min. W miedzy czasie przygotuj majonez: Do miseczki dodaj: musztardę, żółtko, sól i pieprz. Cały czas mieszając trzepaczką, dodawaj pomału olej arachidowy do środka, aż powstanie majonez. Dodaj do majonezu śmietankę kokosową i kolendrę, tak przyrządzone wstaw do lodówki. Dodaj 2 łyżki majonezu do zimnego tatara i wymieszaj. Możesz podawać na kilka sposobów: na toście lub na ładnej łyżeczce, bądź w szklanej miseczce.

Morskie ragout po Australijsku

Składniki:

1 kg 200gram filetów z ryby barramundi

4 pomidory pokrojone na małe kawałki

2 czerwone papryki pokrojone w kosteczkę

1 żółta papryka pokrojona w kosteczkę

1 czerwona cebula pokrojona w kosteczkę

5 cm korzenia imbiru, który drobno ścieramy na tarce

1 strączek ostrej papryki, którą drobno siekamy

Sok i zeste z 2 limonek

2 posiekane ząbki czosnku

100 gr krewetek black tiger

10 kropelek tabasko

1 pęczek posiekanej kolendry

250 ml białego wina

5 łyżek oliwy

20 gr masła

Sól do smaku

Pieprz do smaku

Sposób wykonania:

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek oraz cebulę na szklisto. Dodaj pokrojoną paprykę i podsmażaj całość ok 5 min. Dodaj pomidory, imbir i kolendrę oraz chili i wymieszaj całość. Smaż 2 minuty. Dodaj skórkę z limonek i sok. Wlej do warzyw wino, kiedy całość się zagotuje dodaj krewetki i Tabasco. Gotuj 10 min na mocnym ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby możesz dodać troszeczkę wody. Na rozgrzaną patelnię dodaj odrobinę oliwy. Na rozgrzaną oliwę dodaj ciut masła. Po spienieniu się masła podsmaż wcześniej doprawioną rybę. Smaż z obu stron, zaczynając od strony ze skórą. Na talerzu zrób lożę z naszego ragout i dodaj na wierzch naszą podsmażoną rybę, udekoruj ziołami które masz w domu.

Mrożony kremik z kasztanów z sosem czekoladowym

Składniki:

500 gr kremu z kasztanów

600 ml śmietany 36%

8 gr żelatyny lub 4 płaty

sos czekoladowy:

250 gr czekolady 90%

100 gr masla

100 ml smietany 36%

5 ml likieru Baileys

Przygotowanie:

W garnku podgrzej połowę śmietany płynnej i dodaj do środka żelatynę. Wymieszaj to z kremem z kasztanów. Tak przygotowany krem włóż na pół godziny do lodówki, by się ściął. Pozostałą śmietanę włóż do lodówki by się schłodziła. Po 30 min. wyciągnij obie miski. Ubij śmietanę na sztywno i pomieszaj delikatnie z naszym kremem z kasztanów. Całość przełóż do naczynia i włóż do lodówki na 5 godzin. Rozpuść czekoladę, masło, śmietanę i likier w kąpieli wodnej, zdejmij z ognia i zostaw miseczkę na garnku z ciepłą wodą. Wyjmij krem z lodówki i przełóż na talerz, polej ciepłym sosem czekoladowym po wierzchu, udekoruj miętą lub orzechami oraz płatkami prażonych migdałów. Smacznego!

Autor: bw

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości