Przepisy kulinarne

Odczarowujemy kaszę! Kaszotto i manna z nieba

"Kaszotto" z prawdziwkami, pierogi z kaszą gryczaną i serem, waniliowa kasza manna z jabłkami, papryki faszerowane kaszą jęczmienną oraz pudding czekoladowy z kaszy manna. W kuchni Dzień Dobry TVN blogerka Agata Jędraszczak odczarowała kaszę.

"Kaszotto" z prawdziwkami
Składniki:
200 g kaszy jęczmiennej
1 cebula
0,5 l  bulionu
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
5 prawdziwków
1 szklanka białego wytrawnego wina
4 łyżki tartego parmezanu
natka pietruszki
sól, pieprz

Przygotowanie:
Prawdziwki pokrój, usmaż na maśle. Zdejmij z patelni. Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dosyp kaszę, przesmaż. Wlej wino, wymieszaj. Partiami wlewaj gorący bulion, ciągle mieszając. Gdy kasza jest już prawie ugotowana, dodaj grzyby. Wyłącz ogień pod patelnią, dodaj łyżkę ziemnego masła i parmezan. Połącz składniki. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Posyp natką pietruszki.

Pierogi z kaszą gryczaną i serem
Składniki:
0,5 szklanki kaszy gryczanej
150 g twarogu
2 cebule
szynka dojrzewająca
natka pietruszki
sól, pieprz
1 łyżka oleju

Ciasto na pierogi:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
szczypta soli
wrząca woda

Przygotowanie:
Z mąki i pozostałych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć folią i ostawić na 15 minut, żeby odpoczęło. Ugotowaną kaszę wymieszaj z pokruszonym twarogiem i zeszkloną na oleju 1 cebulką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem napełniaj pierożki. Gotowe gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Przed podaniem przygotuj okrasę z podsmażonej szynki i cebulki. Posyp świeżo mielonym pieprzem.

Waniliowa kasza manna z jabłkami
Składniki:
0,5 szklanki kaszy manny
1-2 szklanki mleka
0,5 łyżeczki esencji waniliowej
1 łyżka cukru
Szczypta soli
2 jabłka
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
0,3 szklanki wody

Przygotowanie:
Kaszę manny ugotuj w mleku ze szczyptą soli (ilość dodanego płynu zależy od naszych upodobań). Dopraw cukrem i esencją waniliową. Przelej do miseczek. Do rondelka włóż obrane, pokrojone w drobną kostkę jabłka, dopraw sokiem z cytryny i cukrem. Dolej wodę i gotuj owoce do miękkości. Jeśli powstały sos jest zbyt rzadki, zaciągnij go mąką ziemniaczaną rozmieszaną w odrobinie zimnej wody. Jabłkami polej kaszkę.

Papryki faszerowane kaszą jęczmienną
Składniki:
3 czerwone papryki
1 zielona papryka
0,5 szklanki jęczmiennej
1 cebula
2 łyżki natki pietruszki
1 mała cukinia
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Przygotowanie:
Z papryk odetnij górną część (z „ogonkiem”). Ugotuj kaszę w osolonej wodzie. Na patelni przesmaż drobno posiekaną cebulkę z papryką pokrojoną w małą kostkę i cukinią. Dopraw czosnkiem, solą i pieprzem oraz natką. Wymieszaj z kaszą. Farszem napełnij papryki, piecz do miękkości w temp. 180 st. C.

Pudding czekoladowy z kaszy manna
Składniki:
2,3 szklanki mleka
0,3 szklanki kaszy manna
4 łyżki cukru dark muscavado
200 g czekolady deserowej
duża szczypta soli
orzechy, świeże maliny

Przygotowanie:
Kaszę ugotuj do miękkości w mleku ze szczyptą soli.  Dodaj połamaną czekoladę i cukier. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Dokładnie zmiksuj blenderem na gładką, aksamitną masę. Można podać z dodatkiem świeżych owoców.

Więcej na: www.zbozesmakuje.tvn.pl

zboże smakuje zboze smakuje zbozesmakuje

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
0
0