Materiał promocyjny

Obiad rodzinny u Polana

Swoje przepisy na rodzinny obiad podczas majowego weekendu poleca mistrz Andrzej Polan.

Talerz szparagów w maśle klarowanym, jajku i natce

Składniki:

szparagi białe i zielone - ile kupisz

cukier, sól do smaku

cytryna podobnie

Masło - 100 g

bułka tarta - 2 łyżki

natka pietruszki

gotowane żółtka - 4 jaja

Przygotowanie:

Obierz białe szparagi z włókien i oderwij zdrewniałe części. Zielone tylko pozbaw zdrewniałych końcówek. Wstaw szparagi do gotującej wody z dodatkiem soli, cukru i plastrów cytryny. Gotuj w pierwszej kolejności szparagi białe a następnie zielone. Te pierwsze w granicach 20 minut a drugie około 15 minut. Bułkę przyrumień na złoty kolor i dodaj masło. Następnie natkę pietruszki i na koniec pokrojone żółtka. Powstałym sosem polej szparagi i smakuj do woli.

Pieczona cielęcina z pomidorami suszonymi, czosnkiem i rozmarynem

Składniki:

cielęcina pieczeniowa - 1,5 kg

wino białe - 200 ml

czosnek - 4 ząbki

cebula - 2 sztuki

oliwa - 100 ml

bulion warzywny - 1 l

pomidory suszone - 1 słoiczek

marchewka, seler

sól, pierz, rozmaryn

Przygotowanie:

Mięso natrzyj dokładnie solą, pieprzem oraz czosnkiem. Warzywa zetrzyj na tarce i obłóż mięso. Polej winem białym i odstaw na parę godzin. Co jakiś czas obracaj mięso w misce. Mięso obsmaż z każdej strony, wstaw do blaszki, dodaj cebulę pokrojoną w grube kawałki, gałązki rozmarynu oraz pomidory suszone wraz z zalewą. Mięso przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku około 2 godzin. Pamiętaj o podlewaniu mięsa bulionem. Pod koniec pieczenia mięsa nie zapomnij wstawić ziemniaki.

Tort Alaska

Składniki:

lody czekoladowe - 500 g

lody waniliowe - 500 g

cukier - 150 g

orzechy laskowe - 100 g

biszkopt:

Jajka - 2 sztuki

cukier - 90 g

mąka - 70 g

beza:

białka - 8 sztuk

cukier - 450 g

szczypta soli

Przygotowanie:

Orzechy upraż w piekarniku w temperaturze 200 stopni na złoty kolor. Przełóż je na lnianą ściereczkę i pocierając zdejmij z nich skórkę. Wysyp je na pergamin. Cukier zagotuj z odrobiną wody i zrób złocisty karmel. Powstałym karmelem polej orzechy i odstaw do wystygnięcia. Poszatkuj orzechy z karmelem na drobne kawałki. Lody czekoladowe umieść w schłodzonej misce lub miseczkach porcelanowych tak aby w środku powstało zagłębienie. Lody waniliowe połącz z cząstkami orzechów i karmelu i wypełnij tym zagłębienia w lodach czekoladowych. Wierzch przykryj biszkoptem Wstaw wszystko do zamrażarki na około 1.5 godziny. Białka ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier. Masa musi być sztywna i szklista. Typowa beza. Masą pokryj lodową kulę, wstaw do piekarnika na 200-240 stopni i zapiecz na złoty kolor. Podaj szybko to jest pyszne!

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości