Nieszablonowi kulturyści – senior i weganin. Poznaj zawodników, którzy przekraczają granice tego sportu

„Ma 71 lat i przygotowuje się do mistrzostw Świata”, reporterka: J. Piasecka
Kulturystyka należy do dyscyplin stawiających przed zawodnikami ogromne wymagania. Na przekór przyjętym normom wyszedł Jan Cenkiel, 71-letni kulturysta, którego forma zawstydza młodych zawodników. Jedyny w Polsce wege-kulturysta opowiedział w programie, jak zbudować masę mięśniową i osiągnąć sukces bez jedzenia produktów odzwierzęcych.

Najsilniejszy dziadek w Polsce

Przygoda Pana Jana Cenkiela z kulturystyką rozpoczęła się pod koniec lat 60. Treningi zaczął gdy miał około 17 lat. W 1977 roku, podczas pierwszych Mistrzostw Polski w kulturystyce udało mu się zdobyć tytuł wicemistrza. Za swoje największe osiągnięcie uważa zwycięstwo na ogólnopolskich zawodach w katowickim Spodku.

Mimo że miał na swoim koncie wiele sukcesów, zmuszony był odsunąć swoją pasję do ćwiczeń na boczny tor. Wstąpił do szkoły lotniczej i przez lata pracował jako pilot instruktor w wojsku.

Nie mogłem żyć bez treningów. Brakowało mi tego bardzo. Byłem najbardziej zadowolony z tego, że kiedy wróciłem, zobaczyłem, że znowu jest progres. Jeżeli chodzi o zdrowie, to oby tak dalej. Cukier, cholesterol są w normie, a ciśnienie jest idealne. Wolę trochę się poruszać z chłopakami, niż przesiedzieć ten czas z pilotem, przed telewizorem. Siłownia jest dla mnie najlepszym sanatorium

– powiedział Jan Cenkiel,

Dziś, Pan Jan ma 71 lat i jest Mistrzem Polski w kulturystyce 70+. Jego marzeniem jest zdobycie dla swojego wnuka tytułu najsilniejszego dziadka na świecie.

ZOBACZ: Rozmowa w studiu z pierwszym w Polsce kulturystą weganinem i dietetyczką.

Kulturysta naturalny

Uczestników zawodów dla kulturystów obowiązuje całkowity zakaz zażywania niedozwolonych środków dopingujących. W celu zapewnienia sprawiedliwych warunków dla wszystkich startujących, każdy musi przejść badanie moczu oraz wariografem. Adam Kuncicki, jako weganin i kulturysta naturalny, nie tylko nie stosuje żadnych środków dopingujących, ale ćwiczy w 100% naturalnie i stosuje dietę roślinną.

Pomysł wziął się 6 lat temu z miłości do zwierząt. Nie chciałem być więcej odpowiedzialny za śmierć i cierpienie. Stąd wzięło się dążenie do diety roślinnej. To nie było łatwe, jako że wcześniej nie było sportowca sylwetkowego w Polsce, który odżywiałby się w 100% roślinnie. Musiałem się uczyć na własnych próbach i błędach. Zajęło mi kilka miesięcy zanim udało mi się skomponować taki jadłospis

– wyjaśnił Adam Kuncicki, wege- kulturysta.

Zapytany o to, jak reaguje na niego środowisko powiedział:

W Internecie to wygląda różnie. Czasami spotyka się jakiś hejt. Ja trenuję praktycznie od dziecka, więc taką sylwetkę da się naturalnie wypracować. Niektórzy zwyczajnie nie dowierzają, natomiast nie da się tego podważyć, gdy na zawodach mamy tak rygorystyczne testy. W kulturystyce inni zawodnicy są po prostu ciekawi. Nie spotykam się z krytyką. Zwyczajnie wymieniamy się opiniami i doświadczeniami. Coraz częściej spotykam się z osobami, które chciałyby ograniczyć mięso, czy kulturystami, którzy chcą wprowadzić dni bezmięsne do swojej diety

Jak zastąpić mięso w diecie sportowca?

Duża aktywność fizyczna wymaga odpowiednio zbilansowanej diety. Budowanie masy mięśniowej wymaga dużych ilości białka. Sportowcy, którzy nie jedzą mięsa, muszą je umiejętnie zastąpić, np. roślinami strączkowymi. Jak zauważyła dietetyczka dr Hanna Stolińska 150 gramów mięsa odpowiada w przybliżeniu połowie szklanki ugotowanych strączków.

W każdej dyscyplinie sportowej można znaleźć osobę, która nie je mięsa i powie, że dzięki temu ma szybsze tempo regeneracji, lepszą kondycję i wytrzymałość

– wyjaśniła Stolińska.

Przy diecie roślinnej niezwykle istotna jest właściwa suplementacja. Osobom trenującym sporty siłowe zaleca się stosowanie białka roślinnego w celu usprawnienia regeneracji organizmu. Dostępne na rynku produkty można dodawać do potraw lub spożywać w formie shake’ów.

Rośliny strączkowe są świetnym źródłem żelaza. Przykładem może być ciecierzyca, która zawiera go 3 razy więcej, niż mięso. Z kolei jedząc zielone warzywa liściaste, strączki, morele, figi czy orzechy nie powinniśmy mieć problemów z niedoborami wapnia. Bardzo ważna jest również suplementacja witaminy B12, której niedobory mogą okazać się niezwykle szkodliwe dla organizmu. Podczas aktywności fizycznej wytwarzają się wolne rodniki tlenowe, które szkodzą naszemu organizmowi. Duże ilości warzyw i owoców zawartych w diecie roślinnej stanowią doskonałe źródło przeciwutleniaczy.

Czym zastąpić mięso w diecie? Odpowiada dietetyk dr Hanna Stolińska

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Zobacz też:

Robert Burneika odpoczywa na basenie. Internauci zachwyceni figurą jego ukochanej

"Hardcorowa córeczka" Roberta Burneiki. Jak dziewczynka ma na imię?

Szymon Łada - najbardziej umięśniony człowiek na świecie

Autor: Agata Polak

podziel się:

Pozostałe wiadomości