Przepisy kulinarne

Musztarda w kuchni

Musztarda - przyprawa, której głównym składnikiem są ziarna gorczycy. Powstała w starożytnym Rzymie na początku naszej ery i od razu uznawano ją za przyprawę o wartościach leczniczych. Łagodzi bóle reumatyczne, pobudza trawienie tłuszczu, działa antybakteryjnie oraz obniża ciśnienie krwi.

Sos musztardowy do warzyw lub owoców morza

Składniki:
2 łyżki musztardy angielskiej
2 łyżki miodu
2 żółtka
3 łyżki oleju rzepakowego
Ćwierć szklanki wrzątku
2-3 gałązki świeżego chilli

Przygotowanie:
Do miski wlewamy miód i dorzucamy musztardę oraz żółtka i mocno ucieramy na jednolitą masę. Do powstałego sosu delikatnie wlewamy olej wciąż mieszając, następnie to samo robimy z wrzątkiem. Wszystko przekładamy do metalowej lub szklanej większej misy i wstawiamy do kąpieli wodnej. Za pomocą trzepaczki ubijamy sos około 5 minut aż powstanie delikatna piana. Doprawiamy listkami tymianku. Świetnie nadaje się do krewetek lub maczania surowych warzyw.

Sos do sałatki z musztardy francuskiej i kaparów

Składniki:
3 łyżki musztardy francuskiej grubo ziarnistej
Łyżka drobnych kaparów
Ćwierć szklanki oliwy z oliwek
Łyżka posiekanej natki pietruszki
Świeżo mielony pieprz czarny
Łyżeczka octu balsamicznego
Pół łyżeczki miodu

Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz natki pietruszki i kaparów wkładamy do miksera i miksujemy na gładką puszystą masę. Kapary drobno siekamy i dokładamy do sosu wraz z natka pietruszki – mieszamy łyżką. Sos pasuje zarówno do sałatek rybnych jak i do wołowego Carpaccio.

Szynka cielęca marynowana w musztardzie, jabłkach i białym winie

Składniki:
1,5 kg szynki z cielaka – np. górka
4 czubate łyżki musztardy pomidorowej
100 ml białego wina
Łyżeczka octu winnego
Kilka gałązek tymianku
2 słodkie jabłka z wyciętymi gniazdami
2 żabki czosnku
3 średni cebule
Kawałek selera (około 10 dkg)

Przygotowanie:
Do dużej miski kolejno: ścieramy selera i czosnek, dorzucamy musztardę, wino, ocet, tymianek oraz pokrojone w ćwiartki cebule i jabłka. Powstałą marynatą nacieramy mocno cielęcinę i odkładamy na noc do lodówki. Po upływie czasu wyciągamy z marynaty mięso i obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni, a następnie przekładamy do żaroodpornego pojemnika, zasypujemy marynatą i pieczemy około 3 godz. w temperaturze 160 stopni. Możemy podać z puree z selera lub pietruszki.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
56
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0