Materiał promocyjny

Kuchnia ziołowa

Stefania Korżawska pochodzi z rodziny, w której kultywowane jest ziołolecznictwo od pokoleń. Razem z Agnieszką Maciąg przyrządziły dla nas kilka ziołowych specjałów.

Kasza jaglana na wodzie

Składniki:

kasza jaglana -1 szklanka

zimna woda - 2 1 szklanki

Sposób przygotowania:

Kaszę dokładnie umyć, wsypać do garnka, wlać wodę, zagotować, a później na małym ogniu gotować około 10 minut. Zdjąć z ognia, pozostawić około 10 minut pod przykryciem.

Energetyczny rosół z kaszą jaglaną

Składniki:

chude mięso (kogut wiejski, cielęcina, młoda wołowina, królik, mięso kozie) - 1 kg

5 marchewek

2 pietruszki

kawałek selera

1 cebula

przyprawy ziołowe: pieprz ziołowy, lubczyk, kminek, cząber, kurdybanek

ziele angielskie

2-3 listki laurowe, sól kamienna do smaku

Sposób przygotowania:

Mięso włożyć do garnka, wlać 4 litry wody, dodać warzywa i przyprawy. Zagotować i na bardzo małym ogniu gotować około 3- 4 godziny. Pod koniec gotowania można dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki, koperek czy świeże zioła. Spożywać najlepiej z kaszą jaglaną gotowaną na wodzie.

Pierogi z kaszy jaglanej

Składniki:

ugotowana kasza jaglana – 2 szklanki

pokrojone suszone jabłka, śliwki, daktyle, rodzynki – 1 garść

miód lub cukier nie oczyszczony -2 łyżki

masło – 2- 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną połączyć z suszonymi owocami, dodać miód lub cukier, wymieszać. Zagnieść ciasto, zrobić pierogi – podawać ciepłe z odrobiną masła.

Pyszny i wytworny deser z kaszy jaglanej

Składniki:

ugotowana kasza jaglana - 1 szklanka

masło - 1 łyżka

miód lub cukier nie oczyszczony – 2 łyżki

rodzynki - 1 łyżka

sok malinowy lub konfitury

owoce sezonowe

utarta czekolada

Sposób przygotowania:

Ugotowaną kaszę połączyć z masłem, miodem lub cukrem, zmiksować. Krem wyłożyć do salaterek, dodać rodzynki, ewentualnie owoce sezonowe, polać sokiem malinowym, posypać utartą czekoladą.

Ocet jabłkowy

Składniki:

obierki z kwaśnych jabłek - 1 słoja

woda przegotowana, chłodna

cukier nie oczyszczony - 2 łyżki cukru na każdą szklankę wody

Sposób przygotowania:

Obierki z jabłek wrzucamy do słoja, zalewamy przegotowaną, chłodną i osłodzoną wodą -odstawiamy na trzy tygodnie, a następnie przecedzamy i przelewamy do butelek. Ocet powinien być klarowny i mieć słomkowy kolor. Ocet jabłkowy zawiera dużo łatwo przyswajalnych witamin i mikroelementów , dlatego można go pić codziennie – wieczorem do szklanki chłodnej, przegotowanej wody dodać łyżkę miodu, rano nieco podgrzać, wlać jedną łyżkę octu jabłkowego, wypić przed śniadaniem lub między posiłkami. Taki napój oczyszcza nerki z różnych złogów, a także nie dopuszcza do ich powstania, rozrzedza nieco krew. Od dawna Polacy stosowali ocet nie tylko wewnętrznie, ale również zewnętrznie. Ulgę przynosiło smarowanie nim drętwiejących rąk , nóg, pomagał przy kurczach w łydkach, a także wykorzystywano jego pozytywne działanie w leczeniu żylaków i pękających naczyń krwionośnych. Cenione były również okłady na chore zatoki, bolące gardło czy osłabione oskrzela.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości