Przepisy kulinarne

Kuchnia podróżnicza

Anna Jurksztowicz i jej mąż Krzesimir Dębski są prawdziwymi pasjonatami podróży. Zwiedzili właściwie każdy zakątek świata. W programie przyrządzili dla nas potrawy, które najbardziej przypadły im do gustu.

Satay - szaszłyk z kurczaka z sosem orzechowym.

Składniki:


2 piersi kurczaka


sos rybny


ocet winny


sos sojowy


orzechy włoskie - zmielone 250 g


mleko kokosowe


4 małe szalotki


2 ząbki czosnku


olej arachidowy


cukier brązowy lub miód 2 łyżeczki


chili


1 torebka ryżu basmati



Przygotowanie:

Marynata: 2 łyżeczki sosu rybnego  + 4 łyżki octu winnego + 4 łyżki sosu sojowego, chili -  w tym sosie moczymy filety, które wcześniej pokroiliśmy w długie paski, po 20 minutach marynowania nadziewamy mięso na patyczki szaszłykowe i obsmażamy na patelni 5 min. Jednocześnie na drugiej patelni przygotowujemy sos: wlewamy olej arachidowy i szklimy szalotkę, potem dodajemy zmielone orzechy włoskie, łyżeczkę sosu rybnego i dodajemy 3 łyżeczki mleka kokosowego oraz miód. Podajemy szaszłyki polane sosem.



Zupa tajska z kurczakiem lub krewetkami

Składniki:


Korzeń Galanga 1szt.


1 szczypta Chili( ze zmielonych papryczek)


2 laski trawy cytrynowej.


1 cytryna limonka


2szt.cebula dymka.


Puszka mleka kokosowego.


Sos rybny.(3 łyżki)


Cukier brązowy 2 łyżki stołowe.


1 pierś kurczaka lub 10 krewetek tiger


Kolendra -świeża  - listki


małe jędrne pieczarki kilka sztuk



Przygotowanie:

Wlać do garnka 1litr wody zrobić rosół np. na kurzym korpusie. Pokroić na cienkie plasterki Galange i dodać do gotowania. 1 szczypte Chili. Również pokrojone laski trawy cytrynowej. Po zrobieniu rosołu ,dodać wyciśniętą limonkę, i dla lekkiej goryczki skórkę od cytryny powoli gotujemy dalej ,dodajemy mleko kokosowe, również dymkę cienko pokrojoną. Potem sos rybny i cukier brązowy lub miód. Można tez dodać taka gotowa pastę Tom-ka. np. czubatą dużą łyżkę. Na samym końcu dodajemy pokrojoną w cienkie kawałeczki piersi kurczaka lub krewetki. Ale na chwile ,żeby ich nie przegotować. Na samym końcu posypujemy juz na talerzu świeżą Kolendą.



Kurczak Kaziu

Składniki:


1 kg. piersi z kurczaka, mięsa wieprzowego lub krewetek


1/2 kokosa


12 ząbków czosnku


kawałek świeżego imbiru


2 łyżeczki kolendry w żarnach


1 łyżeczka ostrej chili


goździki kilka sztuk


3 laski cynamonu


250 gr orzeszków nerkowca


1 duża cebula


4 łyżki oliwy


sól pieprz


1 torebka ryżu dzikiego



Przygotowanie:

Kurczaka pokroić na duże kawałki, podsmażyć w dużej patelni bez tłuszczu rozdrobnionego kokosa, czosnek, imbir, kolendrę, chili, goździki i cynamon. Dodać połowę orzeszków nerkowca i pokrojoną cebulę, cały czas mieszając. Kiedy ostygnie zmiksować wszystko dodając szklankę wody. Teraz podsmażyć pastę dodając orzeszki pozostałe w całości, dodać kurczaka i stopniowo ze dwie szklanki wody lub rosołu. Dusić pod przykryciem jeszcze chwilę i podawać.



Banany w mleku kokosowym

Składniki:


3 banany średnio dojrzałe


1 łyżka masła


4 łyżki mleka kokosowego


2 łyżki miodu


cynamon do smaku



Przygotowanie:

Średnio dojrzałe banany przekrawamy na pół, rozgrzewamy patelnię, podsmażamy je na maśle  (duża łyżka). Dodajemy mleko kokosowe wg uznania oraz miód. Krótko dusimy pod pokrywką, na koniec posypujemy cynamonem.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
83
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0