Przepisy kulinarne

Kuchnia ostatkowa

Słowo "ostatki", inaczej zapusty lub mięsopust, pochodzi z języka łacińskiego i oznacza "ostatnie dni karnawału".

Chrupko i sezamowo

Skałdniki:


mix sałat – karbowana 2 kolory, lodowa


jabłko kwaśne ewentualnie pomarańcz


prażone migdały lub inne orzechy


ogórek


kiełki np. lucerny i brokuł


Na sos:


sok z 1 limonki


sok z 1/3 pomarańczowy


szczypta siekanego chili


1 łyżeczki imbiru


1 łyżka cukru trzcinowego


kilka kropli oleju sezamowego


100 ml oleju słonecznikowego lub carotino


1 łyżka sosu sojowego


kolendra



Przygotowanie:


W tej sałatce podstawa to dressing. Rodzaje liści mogą się zmieniać, najlepsze będą te o neutralnym smaku, bo sos sam w sobie jest mocny! Sprawa jest błaha, a zachodu warta, wystarczy składniki wymieszać i z listkami połączyć. Jeśli nas poniesie, to i rybkę polać tym można, do lodówki odstawić, a na koniec upiec jeszcze w folii aluminiowej zwiniętą. Pachnące pyszności!



Śledziki Wujka Janka

Składniki:


1 pomarańcz


1 cytryna


3 opakowanie matyjasów śledziowych


kilka ziaren kardamonu


5 cm kłącza imbiru


1 szklanka oliwy



Przygotowanie:


Śledzik to karnawałowy klasyk. Tym razem trochę inaczej, według fikuśnej receptury Wujka Janka. Śledzie odmaczamy kilka godzin w wodzie, zmieniając ją parokrotnie. Pomarańcze i cytryny parzymy. Kardamon lekko rozbijamy. Imbir obieramy i kroimy na drobne płatki. Z cytrusów skrawamy skórkę, odsączone śledzie kroimy w romby. Skrapiamy je sokiem z cytryn i pomarańczy, dodajemy kardamon, cienkie płatki imbiru i całość zalewamy oliwą. Po 2 dniach w lodówce mamy wyśmienitą zakąskę w sam raz do…. . Z wiejskim chlebem jak ulał.



Kulka ostatkowa

Składniki:


Kilka op. bryndzy polskiej lub słowackiej


1-2 papryczki z zalewy


szczypta kurkumy i pieprzu Cayenne


natka pietruszki i bazylia


1 łyżka octu jabłkowego


5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy


patyczki do koreczków



Przygotowanie:


Jedno opakowanie bryndzy dzielimy na okołoł 12 porcji i toczymy kule. Paprykę siekamy, podobnie zioła. Kuleczki posypujemy przyprawami, ziołami papryką, potrząsamy, by równomiernie obkleić je panierką. Łączymy olej z octem i polewamy kuleczki, po ok. 30 minutach nabijamy je na patyczki i serwujemy jako przekąskę.



Ciasto dla pułku wojska

Składniki:


4 tabliczki czarnej czekolady 70%


2 kostki dobrego masła


1 1 szklanki mąki


2 szklanki brązowego cukru


12 jaj wiejskich


Ewentualnie parę garści orzechów


2 serki homogenizowane


Kilka łyżek konfitur



Przygotowanie:

Ciasto proste jak świński ogonek. Masło z pokruszoną czekolada ląduje w kąpieli wodnej. Na niedużym ogniu łączy się w całość. Gdy gotowe, studzimy. Białko od żółci oddzielamy i bijemy kogel-mogel z cukrem i pianę ze szczyptą soli. Czekoladową masę wlewamy do żółtek, cały czas mieszając, dodajemy przesianą mąkę, a następnie ubitą pianę – partiami, by puszystości nie utraciła. Gotową masę przelewamy do nasmarowanej masłem formy i pieczemy przez około 15-min w 180 st. C Serwujemy z serkiem wymieszanym z marmoladą... w końcu to ostatki.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
70
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0