Przepisy kulinarne

Kuchnia na wakacje

Dziś w kuchni "Dzień Dobry TVN" gościliśmy kucharzy z restauracji "Skwer". Przekonajcie się sami, jakie smakołyki dla Was przygotowali.

Róże łososiowe otulone serem

Składniki:
łosoś wędzony na zimno 150 g
ser kozi do smarowania 20 g
sałata lodowa 1
rukola 50 g
pomidorki chery 100 g
pomidory suszone 50 g
papryka św. 50 g
truskawki 50 g
cytryna 50 g
Dresing:
musztarda francuska 10 g
musztarda Dijon 10 g
ocet balsamiczny 50 ml
sos sojowy 10 ml
truskawki 50 g
posiekany i ugotowany imbir świeży 10 g
oliwa z oliwek 50 ml
rozmaryn, tymianek

Sposób przygotowania:
Wszystkie sałaty mieszamy ze sobą dodajemy pokrojone warzywa i zalewamy dresingiem (dobrze jest go przygotować dzień wcześniej). Rozkładamy plastry łososia smarujemy je kozim serem i zawijamy je z cząstkami truskawek. Następnie rozkładamy łososia na sałacie i dekorujemy truskawkami i ziołami.

Rolada drobiowa z boczkiem

Składniki:
pierś z kurczaka
boczek wędzony w plastrach
bazylia świeża
pasta z suszonych pomidorów
pomidory suszone 100 g
oliwki drobno pokrojone 50 g
ząbek czosnku
bazylia św
pieprz
Wszystkie składniki drobno posiekać i wymieszać ze sobą
młoda marchewka 200 g
migdały 10g
cukier 10g
białe wino 50 ml
masło 50 g
kasza kukurydziana 150 g
warzywa do kaszy

Sposób przygotowania:
Rozbijamy pierś z kurczaka na płasko  układamy na niej przygotowaną pastę z suszonych pomidorów, liście bazylii i plastry boczku. Delikatnie zwijamy w rulon. Następnie roladkę zawijamy w folię spożywczą oraz aluminiową i wkładamy do pieca rozgrzanego do 200 stopni na ok 15 min. Można również przygotować roladkę na grillu. Młode marchewki gotujemy około 5 min. Następnie przekładamy na patelnie z masłem. Posypujemy cukrem, płatkami migdałów i zalewamy winem dusimy ok. 3 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Z kaszy kukurydzianej przygotowujemy polentę z warzywami jakie lubimy. Gotową roladkę kroimy w cienkie plastry układamy na polęcie, dekorujemy młodą marchewką oraz ziołami. Do roladek pasuje sos tymiankowy lub bazyliowy.

Pikantna wołowina faszerowana gruszkami

Składniki:
mięso wołowe (polędwica, udziec wołowy) 250 g zamarynować w zalewie około 12 godz.
sok pomarańczowy
oliwa
czosnek
czerwone wino
pieprz młotkowany czarny i kolorowy
papryczka chilli
zioła: tymianek, ziele angielskie, liść laurowy
gruszki w occie 50 g
ziemniaki 150 g
cukinia 50 g
bakłażan 50 g
pomidory 50 g
cebula 30g
cykoria
zielony pieprz 15 g
truskawki 150 g
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
świeże zioła

Sposób przygotowania:
Zamarynowane mięso wyjąć z zalewy cienkim nożykiem naciąć mięso tak aby można było włożyć do niego gruszki. Mięso posypać jeszcze młotkowanym pieprzem. Mięso można podsmażyć na patelni i piec w piekarniku lub grillować. Następnie grillujemy warzywa (możemy je zamarynować w zalewie – sos sojowy, ocet balsamiczny, czosnek, oliwa z oliwek, imbir). Z ziemniaków robimy cieniutkie plasterki następnie kroimy je w cieniutkie pałeczki. Sos do mięsa przesmażamy zielony pieprz zalewamy go czerwonym winem i dodajemy pokrojone truskawki, pod koniec duszenie, dodajemy odrobinę octu balsamicznego.

Składniki:
4 pieczona gruszka z musem orzechowym
gruszka
orzechy włoskie 100 g
rodzynki 20 g
cynamon
miód
truskawka
malina
porzeczka czarna i czerwona
wiśnie
gniazda anyżu
przyprawy korzenne
mąka ziemniaczana

Sposób przygotowania:
Gruszkę obieramy ze skórki wydrążamy gniazdo i nadziewamy je musem orzechowym (orzech miksujemy dodajemy rodzynki miód i cynamon). Gruszkę zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok. 15 min. Sos owocowy – owoce dusimy z cukrem i przyprawami korzennymi następnie zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Upieczoną gruszką układamy na sosie i dekorujemy listkami mięty.

Przepisy opracowane przez kucharzy restauracji Skwer.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
58
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0