Przepisy kulinarne

Kuchnia na ostrzu noża

Każdy kucharz doskonale wie, jak ważną rolę w przygotowaniu potraw odgrywają dobrze naostrzone noże. Szef kuchni Andrzej Polan podpowiada w Dzień Dobry TVN, jak wybrać idealny nóż. W kuchni Dzień Dobry TVN zaserwował dania z wykorzystaniem najostrzejszych cięć!

PIZZA Z POKROJONYMI ZIEMNIAKAMI

Składniki:
1 kg mąki
500 ml wody
15 g drożdży
25 g soli
700 g ziemniaków
240 g białego sera
300 ml śmietany
świeży rozmaryn
oliwa z oliwek
Przyprawa do ziemniaków Kucharek
pieprz czarny

Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Tak naprawdę najlepiej dać ciastu około 2,5 godziny, by było gotowe do dalszych działań. Ziemniaki kroimy w cienkie plastry i obgotowujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy do ziemniaków Kucharek. Ser biały łączymy ze śmietaną i doprawiamy solą oraz pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, smarujemy oliwą, nakładamy masę serową. Na wierzch układamy plastry podgotowanych ziemniaków, posypujemy rozmarynem i grubo mielonym czarnym pieprzem. Pieczemy w temp. 190 stopni około 15 minut.

KLOPSIKI WIEPRZOWE Z SEREM FETA I POKROJONYMI WARZYWAMI

Składniki:
1 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
270 g sera feta
200 g bułki tartej
Przyprawa uniwersalna Kucharek
pieprz czarny
2 cebule
1 korzeń selera
4 marchwie
2 korzenie pietruszki
100 g groszku zielonego
1 papryka czerwona
250 g pomidorów pelati
100 ml wina białego
2 łyżki musztardy dijon
100 ml oleju
kolendra, gorczyca
Przyprawa uniwersalna Kucharek
pieprz czarny, papryka ostra, kumin
natka pietruszki

Przygotowanie:
Cebulę przesmażamy na patelni z dodatkiem czosnku. Łączymy z mięsem mielonym, bułką tartą oraz przyprawą uniwersalną Kucharek oraz czarnym pieprzem. Z masy porcjujemy małe kulki, które wypełniamy w środku kawałkiem fety. Na oleju przesmażamy kolendrę, gorczycę cebulę, czosnek i warzywa. Dodajemy wino białe, lekko odparowujemy i zalewamy pomidorami pelati. Wszystko gotujemy do momentu, aż warzywa będą chrupiące. Doprawiamy przyprawą uniwersalną Kucharek oraz pozostałymi przyprawami. Na koniec dodajemy groszek zielony. Duża ilość natki mile widziana. Do powstałego sosu wrzucamy pulpety i wszystko razem dusimy, aż mięso dojdzie.

GRUSZKI POKROJONE Z JOGURTEM I KARDAMONEM

Składniki:
6 gruszek
6 łyżek grenadiny
2 szklanki wody
5 łyżek cukru
kardamon
2 opakowania biszkoptów
800 g jogurtu bałkańskiego

Przygotowanie:
Gruszki kroimy na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. W garnuszku mieszamy wodę, cukier, grenadinę oraz kardamon. Zagotowujemy i dodajemy pokrojone gruszki. Gotujemy wszystko około 15 minut, aż gruszki będą miękkie. Wyjmujemy je z syropu, a pozostały płyn redukujemy. Zdejmujemy garnek z palnika i wkładamy gruszki ponownie, ale odstawiamy do przestygnięcia. W naczyniu układamy warstwę biszkoptów, gruszki i gęsty jogurt. Powtarzamy kolejność do zakończenia składników.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
76
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0