Przepisy kulinarne

Kuchnia na Dzień Matki - przepisy

Joseph "Józek" Seelesto przygotował potrawy specjalnie dla wszystkich mam, z okazji ich święta.

Kurczakowa tortilla z pieczonymi warzywami i pesto z czerwonej papryki

Składniki


1 czerwona cebula (obrana i pokrojona w plastry)


1 żółta papryka (bez pestek, pokrojona w plastry)


2 łyżki oliwy


1 łyżeczka octu balsamicznego


1 pierś kurczaka


2 tortille



Przygotowanie:


Warzywa ułóż w foremce do zapiekania, polej oliwą i octem. Dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj i piecz w piekarniku, aż warzywa lekko zbrązowieją. W międzyczasie zgrilluj kurczaka. Ostudź. Pokrój w paski i wymieszaj z warzywami i pesto. Zawiń w tortille.



Pesto

Składniki:


1 czerwona papryka (upieczona, pozbawiona pestek)


2 łyżki oliwy


2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych



Przygotowanie:


Utrzyj składniki w moździerzu. Dopraw solą i pieprzem.



Tosty z papają, pomidorem i szynką parmeńską

Składniki:


500 g pomidorów


2 łyżki oliwy


1 średnia czerwona cebula (posiekana)


250 g plastrów papai


250 g plastrów szynki parmeńskiej



Grzanki z bagietki

Przygotowanie:


Pomidory włóż do miseczki. Zalej wrzątkiem i wyjmij po 30 sekundach. Obierz i pokrój na ćwiartki. Wyjmij pestki, wymieszaj z cebulą i oliwą. Dopraw pieprzem i solą, nałóż na grzanki. Na wierzchu ułóż papaję i szynkę.



Prosta sałatka z jabłka i ogórka

Składniki:


2 czerwone jabłka pokrojone w kostkę


1 ogórek pokrojony w kostkę


6 łyżki jogurtu naturalnego


4 łyżki miodu


4 łyżki moreli



Przygotowanie:


Wymieszaj jabłka, ogórek i morele w misce. Dodaj jogurt, a na jogurt wlej miód.



Surowe warzywa z dipem z awokado

Składniki:


1 dojrzałe awokado


1 łyżka soku z cytryny


1 mały ząbek czosnku


2 łyżki serka śmietankowego



Przygotowanie:


Rozetnij awokado na pół, wyjmij pestkę, wydrąż miąższ ze skórki. Przełóż do blendera i zmiksuj z serkiem i sokiem z cytryny na gładką masę. Dodaj sól i pieprz do smaku.



warzywa


2 obrane marchewki


8 białych obranych szparagów


1 zielona papryka bez pestek



Przygotowanie:


Pokrój marchew i paprykę na słupki, ułóż razem ze szparagami wokół miseczki z dipem z awokado.



Letnia galaretka z owoców

Składniki:


1,5 kg mieszanych owoców letnich (maliny, truskawki)


2 łyżki soku z cytryny


275 g białego cukru


3 łyżki octu balsamicznego


9 listków żelatyny



Przygotowanie:


Kilogram owoców wrzuć do garnka. Resztę zostaw w misce. Dodaj do garnka sok z cytryny, cukier i 250 ml wody. Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj 6-8 minut, aż owoce będą miękkie. Przetrzyj owoce przez sito. Wyrzuć resztki. Żelatynę namocz w wodzie, a kiedy mocno napęcznieje, odsącz i dodaj do ciepłego jeszcze soku. Dokładnie wymieszaj, aby się rozpuściła. Dodaj ocet balsamiczny i odstaw do schłodzenia. Przelej galaretkę do ładnej miseczki (najlepiej przeźroczystej), wsyp pół kilograma owoców, które zostały i wstaw do lodówki, żeby stężała.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
59
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0