Dziś w naszym studiu gotowali Grzegorz Birek i Artur Pijanowski - kucharze warszawskiego hotelu Intercontinental.

Sałatka z homara i zielonego jabłka, na melanżu sałat podany z orzeszkami pini i imbirowo-balsamicznym dresingiem

Składniki:
1 jabłko zielone
homar gotowany (ogon i szczypce)
mix dowolnych sałat
10g kiełków słonecznika
15 g orzeszków pini
dressing:
marynowany imbir
olej
musztarda dijon
pitny miód
ocet balsamico

Przygotowanie:
Gotowany ogon z homara kroimy na plastry, jabłko kroimy w plastry o grubości ok 2 milimetrów. Sałaty rwiemy na kawałki, orzeszki pini prażymy na patelni.
Przygotowanie dresingu:
wszystkie składniki miksujemy, ale olej wlewamy powoli. Jabłko przekładamy na przemian z homarem, podajemy na sałacie i kiełkach.Posypujemy orzeszkami pini i dekoracyjnie polewamy sosem.

Pieczona sieja z tymiankiem, na ciepłej sałatce z borowików i raków podana z oliwką szczypiorkową i sosem z koziego sera

Składniki:
120g filet z sieji
100g świeżych borowików
70g mięsa raków
1/2 cebuli
ząbek czosnku
10g masła
1/2 pęczka szczypiorku
100ml oleju
200ml koziego mleka
50ml śmietany
świeży tymianek
ser z mleka koziego

Przygotowanie:
Borowiki pokrojone w plastry smażymy z cebulą i czosnkiem, dodajemy mięso z raków i na koniec dodajemy masło. Szczypiorek parzymy i miksujemy z olejem i odstawiamy na kilka minut. Rybę doprawiamy solą, pieprzem i listkami tymianku, i pieczemy 5 min w temp 180 st. Mleko kozie i śmietanę gotujemy z gałązką tymianku, dodajemy ser kozi, aby go zagęścić i doprawiamy do smaku sól, pieprz. Na talerzu układamy grzyby z rakami, ryba na około, zielona oliwka szczypiorkowa i sos z sera koziego.

Zupa z kasztanów jadalnych z suszonym jabłkiem

Składniki:
120g kasztanów jadalnych (gotowanych, marynowanych, do kupienia w sklepie)
120ml wywaru z warzyw
śmietana 36%
świeży tymianek
sól, pieprz
syrop klonowy
chipsy z suszonych jabłek
1 biała cebula
7g masła
olej do smażenia

Przygotowanie:
Cebulę i kasztany podsmażamy na maśle, dodajemy wywar z warzyw i tymianek, całość gotujemy 20 min. Dodajemy śmietanę, miksujemy i doprawiamy do smaku. Jabłka kroimy bardzo cienko, posypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż się wysuszą. Podajemy w głębokim talerzu z chipsami z jabłka.

Kotlety jagnięce z sosem kminkowo -jabłkowym z kaszą szafranową i różowym pieprzem

Składniki:
200g kotletów jagnięcych z kością
150ml śmietany 36%
kminek do smaku
10ml soku jabłkowego
150g kaszy jaglanej
szczypta szafranu
szczypta różowego pieprzu
sól, pieprz
5g masła
olej do smażenia

Przygotowanie:
Kotlety jagnięce smażymy na tłuszczu, nie za długo, aby mięso nie było twarde. Śmietanę redukujemy razem z kminkiem, na koniec dolewamy sok z jabłek do smaku. Kaszę gotujemy z szafranem, na końcu gotowania dodajemy odrobinę masła. Układamy dekoracyjnie na talerzu i polewamy sosem.

Deser

Składniki:
1 czerwone jabłko
200ml soku z jabłek
1 laska cynamonu
60g cukru
biszkopt
200ml mleka skondensowanego
1 płat (ok. 150g) ciasta francuskiego
5g cukru brązowego
150ml śmietany 36 %
Przygotowanie:
Jabłko kroimy w grube plastry (ok 3 cm) i gotujemy w syropie z soku jabłkowego cukru i cynamonu. Wycinamy biszkopty o grubości ok 3 cm. Na biszkopt kładziemy jabłko i dekorujemy bitą śmietaną. Ciasto francuskie kroimy w paski, posypujemy cukrem brązowym i pieczemy w temp 200szt. Mleko skondensowane redukujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Jabłko podajemy na ciepło i polewamy ciepłym sosem z mleka. Paseczki z ciasta francuskiego podajemy razem na talerzu.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
53
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0