Materiał promocyjny

Kuchnia jak u mamy

Zabiegane mamy muszą ułatwiać sobie życie przygotowując proste i szybkie posiłki. Jak gotować szybko, smacznie i zdrowo? W kuchni Dzień Dobry TVN aktorka Monika Mrozowska oraz jej mąż Maciej Szaciłło zaserwowali dania prawdziwej Matki Polki. W menu znalazły się razowe naleśniki ze szpinakiem, kotleciki jaglane, grzanki z pastą z ciecierzycy, ziemniaki w jogurcie a na deser… babeczki z owocami.

BABECZKI Z OWOCAMI

Składniki:

ciasto:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

2/3 szklanki cukru trzcinowego

1 szklanka zmielonych migdałów

5 łyżek oleju

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 torebka cukru z prawdziwą wanilią

1 szklanka wody

1 łyżka octu

dodatki:

owoce sezonowe np. wiśnie

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta (poza octem) wrzucamy do miski. Na końcu dodajemy ocet i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do papierowych foremek do babeczek do połowy wysokości. Pieczemy w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu ok. 30 minut, aż babeczki będą miały złocisty kolor.

GRZANKI Z PASTĄ Z CIECIERZYCY

Składniki:

chleb razowy

masło

pasta:

szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)

4 średnie, soczyste pomidory

ząbek czosnku

mały pęczek pietruszki

4 łyżki oliwy z oliwek

łyżeczka oregano

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno poszatkowany ząbek czosnku, a po chwili pokrojone w kostkę pomidory. Całość dusimy ok. 5 minut. Dodajemy ciecierzycę, oregano, sól i pieprz do smaku i wszystko dokładnie miksujemy blenderem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu dodajemy bardzo drobno poszatkowaną pietruszkę. Pasta przechowywana w lodówce wystarczy nam na kilka dni :-)

KOTLECIKI Z KASZY JAGLANEJ I TOFU

Składniki:

2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej

1 kostka tofu (ok. 180 g)

5 średnich startych na grubej tarce pieczarek

garść drobno poszatkowanego szczypioru lub szczypiorku

3 łyżki mąki grochowej

1 łyżka oleju sezamowego

3 łyżki sosu sojowego

sól i świeżo mielony pieprz do smaku

bułka tarta

masło sklarowane

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną mieszamy z rozkruszonym tofu i pozostałymi składnikami. Dobrze wyrabiamy rękami na jednolitą masę. Formujemy z niej kulki o wielkości śliwki i spłaszczamy na talerzu z bułką tartą tak, aby uzyskać kotleciki o grubości 1 cm. Obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej i układamy na blasze do piekarnika. Każdy kotlecik polewamy odrobiną roztopionego masła sklarowanego i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem na złoto-brązowy kolor.

ZIEMNIAKI W JOGURCIE

Składniki:

1 kg młodych ziemniaków

50 g masła

2 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

pęczek koperku

garść liści rukoli

kilka listków bazylii

duże opakowanie jogurtu

sól kamienna i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy poszatkowany czosnek. Po chwili dodajemy odsączone ziemniaki i masło. Zdejmujemy z gazu, dodajemy jogurt i bardzo drobno poszatkowane zioła. Całość solimy i pieprzymy do smaku. Do tego dodajemy kilka ogórków małosolnych.

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM

Składniki:

Naleśniki:

1 szklanka mąki pszennej razowej graham

1 szklanka mąki orkiszowej typ 700

około 1 i 1/2 szklanki mleka

30 g stopionego masła

masło sklarowane do smażenia

Farsz:

3 łyżki oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

150 g szpinaku

1 szklanki mleka

ok. 150 g tłustego twarogu

3 łyżki śmietany

1 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno poszatkowany czosnek i po chwili wrzucamy dobrze umyty i drobno pokrojony szpinak. Wlewamy mleko i dusimy go kilka minut. Następnie dodajemy gałkę, śmietanę i zdejmujemy z gazu. Szpinak dokładnie mieszamy z twarogiem. Solimy i pieprzymy do smaku.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości