Przepisy kulinarne

Kuchnia czekoladowa

Jedzmy czekoladę - apelują hiszpańscy naukowcy. Wedle ich badań przysmak ten, oprócz rozkoszy dla podniebienia, ma również zbawienne właściwości dla naszej wątroby. Im więcej kakao, a tym samym zawartych w nim przeciwutleniaczy, tym lepiej. W kuchni Dzień Dobry TVN czekoladowe menu swojego autorstwa zaserwował nam sam mistrz Andrzej Polan.

Na chwilę zapominamy o kaloriach i życzymy wszystkim CZEKO- SMACZNEGO!

Domowy makaron tagliatelle z czekoladą, szałwią świeżą i serem

Składniki:
500 g mąki
100 g kakao
4 jaja
szczypta soli
200 g masła
ser mozzarella lub ricotta
świeża szałwia
pieprz czerwony

Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto makaronowe. Odstawiamy na chwilę, aby odpoczęło i rozwałkowujemy na cienki placek. Ciasto przesypujemy mąką i zwijamy w rulon. Kroimy w paski grubości 50mm. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Do rozpuszczonego masła dodajemy szałwię. Makaron ugotowany dodajemy do rondla z masłem szałwiowym, dodajemy mozzarellę lub ricottę. Na koniec wszystko posypujemy czerwonym pieprzem.

Wołowina duszona w pikantnym sosie czekoladowym

Składniki:
1 kg wołowiny b/k
1 marchew
1 cebula
1 seler naciowy
2 ząbki czosnku
200 ml czerwonego wina
300 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
100 g czekolady
100 ml rumu cachaca
2 łyżki cukru
rodzynki, orzechy włoskie, orzechy pini
1 cytryna
sól, pierz, lisć laurowy, cynamon, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone warzywa. Chwilę smażymy aż puszczą lekko kolor. Na patelni podsmażamy mięso oprószone solą oraz pieprzem czarnym. Do warzyw dodajemy wino i odparowujemy. Następnie dodajemy pokrojone mięso w grubszą kostkę, wszystkie przyprawy i bulion. Gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie. Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem rumu cachaca i dodajemy wszystkie bakalie oraz skórkę z cytryny. Czekoladę z dodatkami dokładamy do miękkiego mięsa, pamiętając o dokładnym wymieszaniu. Wszystko razem gotujemy jeszcze około 20 minut aby całość się przegryzła.

Czekoladowe bułeczki z serem kozim i suszoną szynką lub salami

Składniki:
1 kg mąki
60 g drożdży
8 łyżek kakao
200 g czekolady
200 ml mleka
300 ml wody
60 g cukru
100 g masł
szczypta soli
ser, szynka salami

Przygotowanie:
Mleko mieszamy z wodą i lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy drożdże z dodatkiem cukru i odrobiny mąki. Do mąki wraz z kakao i szczyptą soli dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Dodajemy masło rozpuszczone z czekoladą. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto następnie dzielimy na małe kulki i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia. Wierzch smarujemy mlekiem. Pieczemy w temp. 180 stopni około 20-25 minut. Po upieczeniu przekrawamy na pół i w środek umieszczamy ser oraz plasterek szynki lub salami.

Czekoladowa opera

Składniki:
200 g czekolady ciemnej
400 g śmietany
30 g żelatyny

300 g czekolady białej
300 g śmietany
2 żółtka
30 g żelatyny
biszkopt
kawa naturalna

Przygotowanie:
Czekolady rozpuszczamy osobno. Do ciemnego musu ubijamy śmietanę. Żelatynę rozpuszczoną dodajemy do czekolady i do tego dodajemy bitą śmietanę. Nigdy odwrotnie. Do musu z białej czekolady, żółtka ubijamy na puch, dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Powstaje nam nieciekawy kit, ale dodajemy do niego rozpuszczoną czekoladę i na koniec śmietaną ubitą. Teraz zapewniam wszystko będzie wyglądało o wiele lepiej i będzie bardzo smaczne. W tortownicy wylewamy cienką warstwę musu ciemnego i wstawiamy do lodówki po zastygnięciu wylewamy identyczną warstwę musu z białej czekolady. Czynność powtarzamy do całkowitego wykorzystania musów. Bardzo dobrze smakuje warstwa biszkoptu włożona w połowie naszego ciasta mocno nasączona espresso.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
77
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0