Przepisy kulinarne

Kolorowe smaki lata - kolor zielony

W wakacyjnym cyklu "Kamis - kolorowe smaki lata", Anna Starmach przygotowała potrawy, których wspólnym mianownikiem był zielony kolor. Towarzyszyła jej znana z zamiłowania do ekologii aktorka Iza Miko.

MOZARELLA Z CUKINIĄ I ZIELONYM PESTO Z PIETRUSZKI

SKŁADNIKI:
300 g sera mozarella di Buffalo
1 cukinia
duży pęczek pietruszki
50 g orzeszków piniowych
oliwa z oliwek
sok z limonki
pomidorki koktajlowe
PRZYPRAWY KAMIS:
Sól Morska ziołowa w młynku
Pieprz czarny ziarnisty w młynku

PRZYGOTOWANIE:
Cukinię pokrój w cienkie plasterki, zgrilluj z dwóch stron. Ser pokrój w plastry. W blenderze zmiksuj pietruszkę z orzeszkami, solą, pieprzem i sokiem z limonki. Ser i cukinie układaj naprzemiennie na talerzu podawaj z Pesto, udekoruj pomidorkami.

ZIELONY CHŁODNIK Z AWOKADO

SKŁADNIKI:
3 duże awokado
500 ml bulionu warzywnego
200 ml kwaśnej śmietany
sok z 1 limonki
świeża kolendra
1 cebula
1 ząbek czosnku
PRZYPRAWY KAMIS:
Szafran nitki
Sól Morska w młynku
Pieprz Kolorowy w młynku

PRZYGOTOWANIE:
W blenderze zmiksuj pokrojoną wcześniej cebulę, czosnek, obrane awokado, sok z limonki i bulion. Dopraw do smaku, podawaj z kwaśną śmietaną, kolendrą, udekoruj nitkami szafranu.

ZIELONA ZUPA SZCZAWIOWA

SKŁADNIKI:
słoiczek szczawiu lub 400 g świeżego szczawiu
400 g świeżego szpinaku
1 l bulionu warzywnego
200 ml śmietanki 18%
3 jajka na twardo
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki masła
PRZYPRAWY KAMIS:
Sól Morska w młynku
Gałka Muszkatołowa
Pieprz Biały Mielony

PRZYGOTOWANIE:
W dużym rondlu rozpuść masło, dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie świeży szpinak i szczaw (jeśli używasz słoiczka dodaj go gdy szpinak zmięknie). Warzywa zalej połową bulionu, ugotuj. Następnie zmiksuj, dodaj resztę bulionu i zagotuj, dopraw do smaku, nie zapomnij o gałce muszkatołowej. Zupę podawaj z odrobina śmietany i jajkiem!

SPAGHETTI Z ZIELONYM CURRY GORGONZOLLĄ I SZPINAKIEM

SKŁADNIKI:
500 g makaronu spaghetti
3 łyżki zielonej pasty curry
2 szklanki mleka kokosowego
100 g gorgonzoli
500 g szpinaku
świeża kolendra
PRZYPRAWY KAMIS:
Pieprz Kolorowy w młynku
Sól Morska w młynku
Czosnek granulowany
Papryka słodka w płatkach

PRZYGOTOWANIE:
W rondlu podgrzewaj pastę z zielonego curry, w momencie gdy zacznie wydawać charakterystyczny intensywny zapach dodaj mleko kokosowe, gotuj na małym ogniu aż sos lekko zgęstnieje, dopraw do smaku. Dodaj pokrojony szpinak oraz rozdrobniona gorgonzolę. Spaghetti ugotuj al dente w osolonej wodzie, podawaj z sosem, świeżą kolendrą i Papryką Słodką w płatkach

TIRAMISU Z ZIELONĄ HERBATĄ I KIWI

SKŁADNIKI:
6 żółtek
6 łyżek cukru
500 g mascarpone
2 szklanki mocnego, lekko słodkiego naparu z zielonej herbaty
6 kiwi
2 łyżki gorzkiego kakao
20 biszkoptów (‘’kocie języczki”)
PRZYPRAWY KAMIS:
Wanilia laska
Przyprawa do Kawy i Deserów

PRZYGOTOWANIE:
Żółtka ucieraj z cukrem aż zamienia się w puszystą masę. Dodaj mascarpone, wanilię i dokładnie wymieszaj. Biszkopty zanurzaj w herbacie, pokryj je 1 masy, następnie przykryj ją biszkoptami, nałóż resztę masy, udekoruj kiwi pokrojonymi w plasterki, gorzkim kakao oraz Przyprawą do Kawy i Deserów!

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
80
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0