Przepisy kulinarne

Jagnięcina w kuchni

Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak proponują potrawy z polskiej jagnięciny. Dlaczego to zdrowe, delikatne i popularne na świecie mięso nie jest doceniane w Polsce?

Schab jagnięcy z miętą i groszkiem cukrowym

Składniki:
30 dkg schabu jagnięcego ewentualnie karkówki
Marynata:
2 łyżeczki sosu ostrygowego
2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
1 łyżeczka octu ryżowego
1 łyżeczka musztardy Dijone
Pół opakowania groszku cukrowego świeżego około 8 dkg
Garść szpinaku najlepiej małego
2 cebule szalotki
Łyżka oleju rzepakowego
Łyżeczka sezamu uprażonego
Jedna papryczka ostra bez pestek
Garść kiełków słonecznika
Około 20-30 listków mięty

Przygotowanie:
Mięso drobno siekamy i mieszamy ze składnikami marynaty, odstawiamy do lodówki na noc. Groszek parzymy we wrzątku około 2 – 3 minut i przekładamy do lodowatej wody, by nie stracił koloru. Szalotkę i chili drobno siekamy, najlepiej w kosteczkę. Mięso wyciągamy z marynaty i odkładamy na sitko, by odciekło – marynatę i płyn z sitka pozostawiamy. Na rozgrzanej patelni przesmażamy jagnię i odstawiamy. Na tej samej patelni przesmażamy kolejno: cebulkę, chilli, groszek i szpinak, a następnie dokładamy mięso i zalewamy marynatą. Dusimy około 5 minut, aż płyn lekko odparuje i doprawiamy go miętą. Przed podaniem mieszamy z sezamem i kiełkami.

Bulion jagniecy z kuleczkami z mięsa i grzybami

Kości i odpadki jagnięce, ew. kacze i gęsie
Włoszczyzna
Liść laurowy, ziele angielskiej
Kilka łyżek koncentratu pomidorowego
Łyżeczka kminu rzymskiego
Pół cytryny
Pół szklanki podgrzybków
Czosnek
Ok. pól kg jagnięciny

Przygotowanie:
Z warzyw kości i mięsa gotujemy bulion – najlepiej 4-6 h na małym ogniu. Następnie dodajemy koncentratu pomidorowego. Mięso doprawiamy kminem i czosnkiem i toczymy kuleczki. Gotujemy je w bulionie i podajemy z kwaśną śmietaną.

Gicz jagnięca w pomidorach i estragonie

Składniki:
Gicz jagnięca
kilka gałązek estragonu
50 ml octu winnego
2 puszki pomidorów
3 ząbki czosnku
2 czerwone cebule
1 seler naciowy
Garść czarnych oliwek
Sól i pieprz

Przygotowanie:
Gicz myjemy, suszymy i nacieramy solą, pieprzem, estragonem, czosnkiem i octem Następnie odstawiamy na noc do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wkładamy do niego gicz wraz z marynatą. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Pieczemy tak 2 godz. podlewając wodą lub winem. Po upływie czasu do giczki dorzucamy pomidory, oliwki, cebulę i pokrojonego selera. Pieczemy tak około 1,5 godz. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
63
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0