Dorsz bałtycki - kiedy przypada okres ochronny. Dlaczego warto jeść dorsza?

Dorsz pieczony podany z ziemniakami
Lingxiao Xie/ Getty Images
Źródło: Moment RF
Dorsz bałtycki to ryba zagrożona wyginięciem. W celu spowolnienia wymarcia gatunku objęto go okresem ochronnym. Dorsz ma dobry wpływ na zdrowie i jest prosty do przyrządzenia.

Dorsz bałtycki, jeszcze kilkanaście lat temu, był rybą łatwo dostępną i tanią. Zmiana klimatu i szereg czynników środowiskowych, wywołanych przez ludzi, doprowadziły do zanikania populacji. Dlatego też Komisja Europejska podjęła decyzję o objęciu dorsza okresem ochronnym. Ryba ma szereg właściwości prozdrowotnych i powinna gościć na na naszych stołach. Jest prosta do przyrządzenia i niesie ze sobą ciekawe walory smakowe.

Okres ochronny dorsza bałtyckiego.

Dorsz bałtycki to ryba występująca w Morzu Bałtyckim , niestety z każdym rokiem rybacy alarmują o coraz mniejszych połowach, a także słabej jakości ryb. Niegdyś dorsze były umięśnione i pokaźnych rozmiarów, dzisiaj są raczej małe i chude. Z racji zmniejszenia populacji gatunku, jego występowanie całkowicie zanikło w Zatoce Gdańskiej i Puckiej. Problem związany z wymieraniem gatunku dorsza reguluje Komisja Europejska , która zastosowała okres ochronny, i ograniczyła jego połów o połowę.

Okres ochronny dorsza trwa podczas jego okresu godowego, od 1 lipca do 31 sierpnia.

Co przyczynia się do zanikania dorsza?

Na zanikanie populacji dorsza ma wpływ szereg czynników. Do najważniejszych należą:

· zwiększone połowy na śledzie i szproty, czyli pokarm dorsza. Wyginięcie dorsza jest zatem związane z tym, że ryby mają coraz bardziej ograniczony dostęp do jedzenia, które zapewnia im przetrwanie,

· ocieplenie klimatu, co zmniejsza poziom tlenu i zasolenie wody,

· zanieczyszczenie rzek, które wpływają do Bałtyku, związkami azotu.

Dostępność dorsza.

Dorsz pochodzący z polskiego morza jest coraz rzadziej dostępny, w związku z tym ryba, którą można kupić w sklepie lub zjeść w restauracji, pochodzi z mórz arktycznych.

Właściwości zdrowotne dorsza bałtyckiego.

Mięso dorsza jest delikatne i neutralne w smaku . Ma bardzo duże ilości białka , dlatego może być alternatywą dla drobiu i wołowiny. Jest źródłem aminokwasów (lizyna, leucyna, walina, treonina) i nienasyconych kwasów tłuszczowych . Jest rybą mało kaloryczną, 100g mięsa dorsza to zaledwie 80 kcal, dlatego polecany jest osobom walczącym z nadwagą bądź dbającym o sylwetkę. Jest bogatym źródłem składników mineralnych i witamin, tj.; selenu, jodu, potasu, magnezu, fosforu, witaminy B12 i B6, witaminy A i D.

Spożywanie dorsza wpływa pozytywnie na zdrowie:

· spowalnia procesy starzenia,

· poprawia odporność,

· zapobiega depresji,

· wspomaga mineralizację kości,

· usprawnia układ nerwowy i pracę mózgu,

· wzmacnia serce,

· chroni przed miażdżycą.

Jak kupić dobrego dorsza?

Dorsze dostępne w sklepach przez cały rok pochodzą z mórz arktycznych , pomimo ich dalekiego pochodzenia najlepszym wyborem będzie świeża ryba. Należy zwrócić uwagę, czy sprzedawany dorsz znajduje się w lodzie, wówczas mamy pewność, że jego mięso jest dobrze konserwowane. Po zakupie, ryba nie powinna być przechowywana dłużej niż 3 dni. Kupując mrożonego dorsza w formie filetów, zwróćmy uwagę, czy kawałki mięsa są pokryte cienką warstwą glazury.

Dorsz bałtycki - propozycje podania.

Mięso dorsza jest delikatne w smaku , dlatego należy uważać z jego przyprawianiem i dodatkami, aby nie pozbawić go walorów smakowych. Ponadto, w celu zachowania jak największej ilości wartości odżywczych dorsza, zaleca się jego grillowanie lub pieczenie.

Letni sezon na dorsza, szczególnie w nadmorskich kurortach, powoduje że przydrożne smażalnie chętnie oferują ryby smażone w panierce i głębokim tłuszczu. Takie przyrządzenie dorsza, po pierwsze zabija jego smak, po drugie dodaje mu zbędnych kalorii, a po trzecie pozbawia go wartości odżywczych. Najlepiej więc zaopatrzyć się w rybę na targu rybnym albo w dobrym sklepie rybnym, a następnie przyrządzić dorsza w zdrowej wersji.

Zupa rybna z dorszem

Składniki:

· 0,5 kg dorsza, pokrojonego w cząstki

· po 50 dkg halibuta, sandacza

· 3 duże pomidory, drobno posiekane

· 1 cebula w łupinie, przekrojona na pół

· 2 marchewki pokrojone w cząstki

· pół selera

· 1 korzeń pietruszki pokrojony w cząstki

· przyprawy: oregano, łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżka natki pietruszki, pół łyżeczki koperku, 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, szczypta tymianku

Sposób przygotowania:

Pokrojone w cząstki ryby, obtoczyć w bułce tartej, smażyć na maśle na złoty kolor. W garnku pokrojone warzywa zalać 2 litrami wody i wstawić na mały ogień. Po 20 minutach dodać przyprawy, dalej gotować pod przykryciem. Do ugotowanych warzyw dodać pokrojone kawałki ryby i gotować jeszcze 15 minut. Zupę podawać z pieczywem.

Zobacz film: Dorsz.

Zobacz film: Dorsz. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

podziel się:

Pozostałe wiadomości