Zdrowe odżywianie

Dlaczego warto pić kakao? "Zawarta w nim teobromina działa podobnie do kofeiny"

Dzień Dobry TVN

Zdrowe odżywianie

Dlaczego warto pić kakao? "Zawarta w nim teobromina działa podobnie do kofeiny"

Dzień Dobry TVN

Kakao do Europy trafiło stosunkowo niedawno. Tymczasem, świat zachwyca się jego smakiem i prozdrowotnymi właściwościami od ponad siedmiu tysięcy lat. Dlaczego warto pić kakao? Jak je przygotować, aby zachować jak najwięcej wartościowych związków? Michał i Irmina Mysza są podróżnikami i znawcami kakao. W Dzień Dobry TVN opowiedzieli o nieznanych właściwościach tego produktu. 

Dlaczego warto pić kakao?

Michał i Irmina są podróżnikami i miłośnikami kakao. O jego niezwykłych właściwościach najpierw uczuli się w Polsce, później swoją wiedzę zgłębiali w Ameryce Południowej w Gwatemali. - Warto pić kakao, bo ma wiele substancji odżywczych, może też zastąpić kawę - mówił Michał Mysza. Zawarta w nim teobromina działa podobnie do kofeiny, ale wolniej się uwalnia, a tym samym działa znacznie dłużej. - Wspomaga też działanie serotoniny, tym samym poprawia nam humor, tak samo, jak kostka czekolady - dodała Irmina Mysza.

Jednak kakao jest od kawy dużo zdrowsze, pod warunkiem, że jest dobrej jakości. - Dobre i prawdziwe kakao zrobione jest samych z ziaren. Najczęściej ma ono postać bloków, które powstają właśnie z roztartych nasion. Nie zawiera też żadnych dodatków - mówił. Warto dodać, że takie kakao ma aż 60 proc. tłuszczu, tym samym jest też bardzo sycące.

Jak pić kakao?

Aby organizm skorzystał z prozdrowotnych związków, które obecne są w kakao bardzo ważne jest właściwe przygotowanie. Jeśli poddamy je działaniu wrzącej wody, straci wszystkie cenne składniki. - Jeśli dodamy do niego odrobinę habanero, ostrej papryczki, to zawarta w niej kapsaicyna sprawia, że lepiej wchłaniamy np. teobrominę - dodał pan Michał. 

Warto pamiętać, że jest wiele gatunków kakao i każdy z nich smakuje inaczej. - Jedne są gorzkie, inne kwaśne. Na ten smak wpływa nie tylko gatunek, ale także sposób obróbki. W pierwszej kolejności ziarna podawane są fermentacji, następnie są suszone, prażone, łuskane, a na końcu mielone - mówił pan Michał. - Mówi się, że picie kakao to celebracja życia. I jego spożywaniu często towarzyszą różne rytuały, jednym z nich jest śpiewanie - dodała Irmina. 

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Zobacz także:

Domowe lody truskawkowe. Przepisy, porady

Popapraniec – przepis na wyjątkowe ciasto

Jak przygotować pyszne i zdrowe desery dla dzieci? Kilka prostych przepisów

Co sądzisz o tym artykule?
78
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0