Styl Życia

Czekolada i jej właściwości. Poznaj 6 powodów, dla których pokochasz ją jeszcze bardziej

x-news

Styl Życia

Czekolada i jej właściwości. Poznaj 6 powodów, dla których pokochasz ją jeszcze bardziej

x-news

Obłędnie pachnie i wspaniale smakuje. O 22 procent wzrosła podczas kwarantanny konsumpcja czekolady we Włoszech. Co roku mieszkaniec tego kraju zjada jej średnio ponad 4 kilogramy. Takie dane przedstawiono w związku z obchodzonym właśnie Światowym Dniem Czekolady. Potwierdzają one, że słodki przysmak zapewnia psychiczny komfort i skutecznie poprawia nastrój. 

Czekolada poprawia nastrój

Znacznie większy niż przed rokiem popyt na czekoladę podczas przymusowej kwarantanny dowodzi, że Włosi także w ten sposób "leczyli" stres z powodu pandemii, konieczności siedzenia w domu przez prawie dwa miesiące oraz braku życia towarzyskiego i rozrywek.

To zaś potwierdza, że czekolada doskonale sprawdza się jako tzw. comfort food, czyli produkt zapewniający psychiczny komfort.

Dane rynkowe wskazują, że w tym trudnym czasie mieszkańcy Italii nie tylko kupowali znacznie więcej czekolady niż przed rokiem, ale także masowo zamawiali dostawę do domu deserów z jej dodatkiem. Największą popularnością w szczycie pandemii cieszyły się: ciasto czekoladowe, śniadaniowe rogaliki z czekoladą, lody o takim smaku i tzw. czekoladowe salami.

To, czego kwarantanna nie zmieniła, to gust Włochów. Od zawsze preferują oni gorzką czekoladę. Daleko na drugim miejscu jest ta mleczna. Bardziej niż białą tabliczkę wolą zaś eksperymenty, takie jak czekolada z dodatkiem ostrej papryczki, z solą himalajską czy wersję wegańską.

Właściwości czekolady

Obłędnie pachnie i wspaniale smakuje. Mało kto jej nie lubi. Oto 6 powodów, dla których jeszcze bardziej pokochasz ten przysmak.

  • Czekolada zawiera ponad 600 substancji pozytywnie wpływających na nasze zdrowie.
  • Słodkość zapobiega zakrzepom i zmniejsza ryzyko zawału serca. 
  • W 100 g gorzkiej czekolady znajdziemy aż 300 mg magnezu.
  • Jedzenie czekolady korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy.
  • Kostka gorzkiej czekolady to zaledwie 30 kcal.
  • Smakołyk podnosi poziom serotoniny we krwi. To hormon odpowiedzialny za dobry nastrój. 

A więc - jedzmy czekoladę, zwłaszcza dziś. Smacznego i na zdrowie!

Zobacz też:

Obłędnie czekoladowa i odżywcza pomadka do ust . Bez problemu zrobisz ją w domu

Różowa czekolada. Skąd się bierze i jak smakuje?

Kuchnia szwajcarska, czyli królestwo serów i czekolady

Źródło: PAP, x-news |
Co sądzisz o tym artykule?
91
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0