Przepisy kulinarne

Czuć wiosnę w kuchni

Joseph "Józek" Seeletso poczuł wiosnę i postanowił przyrządzić kurczaka nadziewanego rukolą i kabanosami, gnocchi z pesto z zielonej papryki oraz ziemniaki na ciepło z cykorią i stekiem z łososia.

Kurczak nadziewany rukolą i kabanosami

Składniki:
4 duże piersi kurczaka (ze skórą)
2 łyżki oliwy
100 g pokrojonych w kostkę kabanosów
1 posiekana czerwona cebula
200 g rukoli
200 g mascarpone
40 g startego parmezanu

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Natnij piersi kurczaka, tak żeby powstała kieszonka. Rozgrzej połowę oliwy na patelni. Wrzuć kabanosy i cebulę i podsmaż na złoto. Dodaj rukolę, mascarpone i parmezan. Wymieszaj, dopraw i lekko przestudź. Nałóż miksturę w kieszonki z kurczaka. Zepnij wykałaczkami. Ułóż w foremce do zapiekania i skrop resztą oliwy. Piecz 20-25 minut, aż kurczak będzie złocisty i upieczony w środku.

Gnocchi z pesto z zielonej papryki

Składniki:
300 g upieczonej zielonej papryki
1 czerwona papryczka chili, bez pestek, posiekana
garść posiekanej pietruszki
2 ząbki czosnku, posiekane
75 g startego parmezanu
40 ml oliwy
500 g ziemniaczanych gnocchi
25 g orzeszków piniowych
150 g bułki tartej
75 g sera pleśniowego (niebieskiego)

Przygotowanie:
Usuń skórę i nasiona z upieczonej papryki. Miąższ wrzuć do blendera i zmiksuj z chili, pietruszką, czosnkiem i parmezanem. Dopraw, wlej połowę oliwy i jeszcze raz zmiksuj, tak, żeby powstał sos. Odłóż na bok. Ugotuj gnocchi we wrzącej, osolonej wodzie. Kiedy wypłyną na powierzchnię (po ok. 2 minutach) odcedź i przełóż na patelnię. Dodaj resztę oliwy i smaż gnocchi przez 3 minuty. Dodaj sos z papryki i smaż kolejne 2-3 minuty. Przełóż do foremki do zapiekania. Posyp bułką tartą, orzeszkami pinowymi i kawałkami sera pleśniowego. Piecz 5-7 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Ziemniaki na ciepło z cykorią i stekiem z łososia

Składniki:
2 cykorie pokrojone na ćwiartki
1 łyżka oliwy
4 steki z łososia (po 120 g)
4 garści mieszanych liści sałaty
500 g pokrojonych w kostkę ugotowanych ziemniaków
dressing:
4 łyżki oliwy
1 łyżki syropu klonowego
sok wyciśnięty z połowy cytryny
1 zmiażdżony ząbek czosnku

Przygotowanie:
Cykorię skrop łyżką oliwy. Mocno rozgrzej patelnię grillową. Ułóż na patelni cykorię i smaż 2-3 minuty, obracając w połowie smażenia na drugą stronę. Odłóż na bok. Rybę dopraw solą i grilluj 3-4 minuty z każdej strony. Przygotuj dressing. Wymieszaj sok z cytryny z syropem klonowym i czosnkiem. Dodaj musztardę i stopniowo dodawał resztę oliwy. Wymieszaj ziemniaki z cykorią, łososiem, sałatą, polej dressingiem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
76
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0