Przepisy kulinarne

Czereśnie w kuchni

Są soczyste i pyszne. Używane do produkcji słodkich konfitur, pachnących ciast i orzeźwiających napojów. Tego lata królują w kuchni Dzień Dobry TVN. Zobacz, co wyczarował z czereśni Piotr Kucharski.

PIKANTNA KONFITURA Z CZEREŚNI

Składniki:


500 g czereśni, bez pestek


5 łyżek cukru


laska cynamonu


5-6 goździków


2 szczypty chilli


2 szczypty pieprzu


Przygotowanie:



Czereśnie przesmażyć z cukrem, laską cynamonu, goździkami. Gdy konfitura zgęstnieje dodać przyprawy, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Podawać do brioszek.



BRIOSZKI

Składniki:


2 łyżki zimnego mleka


20 g drożdży


3 łyżki cukru


2 1 szklanki mąki pszennej


3 jajka


1,5 łyżeczki soli


180 g masła, schłodzonego


Przygotowanie:



Drożdże rozetrzeć z mlekiem i cukrem. Dodać mąkę, jajka i sól, dokładnie wymieszać przy pomocy robota miksera. Masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodawać do masy, aż wszystkie składniki się połączą. Powstanie gładkie i sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 min. Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni C, przez około 20 minut. Podawać z konfiturą z czereśni.



ŁOSOŚ Z CZEREŚNIAMI

Składniki:


4 filety z łososia (po 150 g/szt.)


sok z pomarańczy


sól i pieprz


oliwa z oliwek


lampka czerwonego wina


2 łyżki octu balsamicznego


200 g czereśni, bez pestek


Przygotowanie:



Łososia oczyścić z ości, skropić sokiem z pomarańczy, przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanej oliwie zaczynając od strony ze skórą. Filety obsmażyć z każdej strony po 2-3 minuty, następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika aby doszły. Na patelnię po smażeniu ryby wsypać czereśnie, podsmażyć, dodać wino i ocet balsamiczny, doprawić solą i pieprzem, podgrzewać na dużym ogniu aż część płynu się zredukuje. Łososia podawać polanego sosem.



ODWRÓCONE CIASTO Z CZEREŚNIAMI

Składniki:


150 g masła


3 szklanki cukru


5 jajek


1 i 1/4 szklanki mąki


1 łyżeczka proszku do pieczenia


300-400 g czerwonych czereśni, bez pestek


Przygotowanie:



Rozgrzać piekarnik do temperatury 180oC. Masło utrzeć z cukrem przy pomocy miksera, na gładką białą masę. Dodawać po jednym jajku, dalej ucierając. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy łyżki. Tortownicę o średnicy 22 cm. Nasmarować tłuszczem, spód wyłożyć krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia. Na spód wyłożyć czereśnie na nie wylać ciasto. Piec w 180 stopni C przez około 1 godzinę. Ciasto wyjąć z formy, podawać czereśniami do góry.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
69
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0