Materiał promocyjny

Kuchnia na oczyszczenie organizmu

Czym tym razem zaskoczył nas kucharz Joseph Seeletso?

Pieczone ziemniaki z ogórkiem i dressingiem orzechowym z estragonem

Składniki:

4 duże ziemniaki

2 ogórki

1 pęczek estragonu

2 łyżki migdałów

2 łyżki orzechów włoskich

4 łyżki oliwy

2 łyżki soku z cytryny

sól

pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem i piecz w 180-200 stopniach do miękkości. Na sałatkę: wymieszaj liście estragonu z orzechami, sokiem z cytryny i oliwą. Podawaj z ziemniakami.

Kompot jabłkowy z imbirem i oregano

Składniki:

4 łyżki posiekanego rozmarynu

1 łyżka posiekanego imbiru

1,25 l przegotowanej wody

2 drobno pokrojone jabłka

2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zalej gorącą wodą, pozostaw na 5 minut pod przykryciem, aby smaki się przegryzły.

Kasza gryczana

Składniki:

1 l zielonej herbaty

50 ml oliwy

posiekana cebula

1 ząbek czosnku

250 g kaszy gryczanej

Przygotowany:

Zagotuj litr zielonej herbaty. W oddzielnym garnku zeszklij czosnek i cebulę. Wsyp kaszę i smaż 3 minuty. Zalej herbatą i gotuj na małym ogniu, aż będzie miękka, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Klopsiki

Składniki:

1 kg mielonego mięsa

1 łyżka jogurtu naturalnego

1 posiekana gałązka rozmarynu

200 g suszonych śliwek

oliwa

sól

pieprz

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki poza śliwkami, dopraw solą i pieprzem, uformuj kuleczki wielkości piłki golfowej ze śliwkami w środku. Ułóż w foremce do zapiekania i piecz 15-20 minut w 180 st. Podawaj z kaszą.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana