"Nie chcemy zabić smaku, chcemy go tylko podkreślić"
"Mieć pasję, wiedzieć, że to trudny zawód i być konsekwentnym "
Obieranie ziemniaków to bardzo czasochłonna czynność. Czy jednak musi taka być?
Czy Magda Gessler uratuje bistro i zdesperowanych właścicieli?
Co przygotowywali? Zobacz nagranie na portalu Dzień Dobry TVN.
Lokal jest oczkiem w głowie właścicielki, ale i źródłem utrapienia.
Z niezwykłym szefem kuchni spotkała się Anna Senkara.
Film z Meryl Streep o życiu pisarki przyniósł jej ogólnoświatową rozpoznawalność.
Miłośnicy zdrowej diety wysoko cenią sobie potrawy gotowane na parze. Niestety nie każdy może sobie pozwolić na zakup sprzętu umożliwiającego przygotowanie takich specjałów w domowym zaciszu.
Julia Cymbaluk w wieku 10 lat zwyciężyła "MasterChefa Juniora 2". Jej popisowymi daniami zachwycali się jurorzy. Od tego czasu minęło 5 lat, a laureatka wyrosła na piękną nastolatkę. Jak wygląda? Czy wciąż gotuje?
Kota Koike pochodzi z Japonii, ale od kilku lat mieszka w Polsce wraz ze swoją żoną i synkiem. Na Śląsku otworzył japoński bar mleczny, w którym serwuje typowe dla swojego kraju potrawy.
Idealnie przygotowane grzyby to sposób na pyszne danie. Niestety ich obróbka wcale nie jest taka prosta, ponieważ zbyt długie trzymanie w wodzie może sprawić, że będą za miękkie. Jak zatem gotować grzyby, aby nie straciły swojej konsystencji?
Łączy je nie tylko wielkie zamiłowanie do gotowania, ale także chęć odkrywania ciekawych kultur i zwyczajów panujących w rozmaitych zakątkach świata. Polki na obczyźnie tworzą wyjątkową społeczność, której celem jest opowiadanie o życiu za granicą.
Czy Małgorzata Lipińska była nadopiekuńczym rodzicem? Jak poradziła sobie z hejtem, który dosięgnął ją po założeniu konta na Instagramie?
Zdarza się, że wykonujemy w trakcie gotowania czynności, które są tak naprawdę zbędne i do tego często pochłaniają sporo czasu. Z czego zatem możemy zrezygnować? Oto kilka przykładów.
"To zmienia wszystko"
"Catherine Deneuve przychodziła w szlafroku i w bamboszach".
Włoski noblista radzi, jak oszczędzać.
Wakacje to czas eksperymentów, zabawy i podróży. Jeśli jeszcze nie zaplanowaliście sobie urlopu, zabierzemy Was na chwilę w najciekawsze kulinarnie zakątki świata. Razem z Martyną Chomacką ruszamy w kulinarną podróż po Azji i Bliskim Wschodzie.
Gotowanie dla najbliższych, jak i to związane z przyjmowaniem gości to przyjemna, choć bardzo czasochłonna czynność. Żeby wszystko szło zgodnie z założeniami warto mądrze zaplanować swoją pracę, najlepiej z urządzeniami SMART. Dzięki nim nawet najbardziej czasochłonne potrawy przygotujesz w zaledwie chwilę.
Świetnie sprawdzi się w przygotowaniu zdrowych soków, zup czy koktajli.
Olivier Janiak wraz z miasteczkiem Projektu Plaża zagościł w Kołobrzegu. Nad morzem dziennikarz spotkał się z kucharzem reprezentacji Polski w piłce nożnej – Tomaszem Leśniakiem, który pokazał, jakie pyszności przygotował z produktów Sokołów.
Garnki odróżnia wiele cech. Zarówno rodzaj tworzywa z jakiego zostały wykonane, rodzaj powłoki, jak i grubość dna. Wszystko to decyduje o tym, które z nich są najbardziej trwałe, a w których gotowanie jest najzdrowsze. Sprawdź jak wybrać najlepsze garnki na kuchenkę gazową.
Statystyczny Polak wyrzuca 247 kg jedzenia, co wskazuje na to, że jesteśmy w niechlubnej czołówce Unii Europejskiej.
Chyba każdemu zdarzyło się wrzucić jedzenie na patelnię zbyt wcześnie lub nieco za późno. Najczęściej dzieje się tak, ponieważ nie mamy pewności, czy jest już odpowiednio rozgrzana. Jak więc to sprawdzać i więcej nie popełniać tego błędu?
"Prawdziwe gotowanie zaczęło się z dziadkiem".
Już w najbliższą niedzielę będziemy mogli oglądać finał 7. edycji programu MasterChef Junior. O tytuł najlepszej powalczą Ewa, Helena i Wiktoria.
Gotowanie, także za sprawą programów kulinarnych, stało się pasją wielu osób. Chętnie poznajemy nowe smaki i próbujemy nowych receptur, jednak często pojawia się problem z dostępnością składników – przynajmniej tak sądzi wiele osób, które już na etapie czytania przepisu odrzucają go, bo skąd wziąć kimchi, ser halloumi, czy owoce morza, szczególnie jeśli do większego miasta jest dosyć daleko? To proste – z dyskontów!
Wiele dzieci wprost uwielbia spędzać czas w kuchni i mieć tam jakieś odpowiedzialne, przydzielone im zadania. Gotowanie z dzieckiem to nie tylko ciekawy sposób na wspólne spędzanie czasu, ale też okazja do podróży do świata rodzinnych tradycji.
Kuchnia i wszelkie jej zakamarki mają za zadanie przede wszystkim umożliwiać sprawne i wygodne przygotowywanie posiłków. Wiele osób ceni sobie rozwiązania, które pozwalają na optymalizację przestrzeni i lepsze jej wykorzystanie. Jednym z nich jest inteligentny koncept naczyń. Na czym polega?