Ślepe ryby i buły na łachu. Gospodynie pokazały, jak przygotować wielkopolskie przysmaki

Źródło: Dzień Dobry TVN
Ślepe ryby i buły na łachu
Ślepe ryby i buły na łachu
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Cała prawda o czosnku
Cała prawda o czosnku
Kaszuby na stole
Kaszuby na stole
Robimy zakwas z buraka
Robimy zakwas z buraka
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Kuchnia babci Celinki i Janiny
Kuchnia babci Celinki i Janiny
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
Kuchnia wielkopolska kojarzy się z głównie z gzikiem i pyrami. Mikołaj Rey odwiedził z kamerą Dzień Dobry TVN tamten region Polski, aby pokazać zupełnie inne oblicze lokalnej kuchni.

Specjały kulinarne z Wielkopolski

Mikołaj Rey spotkał się z Sylwią Grochal, mieszkanką Ujścia, która pokazała mu regionalne wielkopolskie smaki. Zaprowadziła go do małej restauracji, która promuje kuchnię lokalną.

- Gotujemy z koleżankami, czyli Kołem Gospodyń z Ujścia. Jeździmy na różnego rodzaju konkursy kulinarne. (...) Będzie jedna potrawa starowielkopolska - zupa zwana ślepe ryby. Nazwa jest bardzo myląca. Ta zupa nie ma nic wspólnego z rybami - powiedziała Sylwia.

Co to są ślepe ryby? - Bazą naszej zupy będą pyry, dokładamy również inne warzywa: marchew, pietruszkę i seler. Dlaczego ślepe? Dlatego, że jest pozbawiona tłuszczu. Tam nie ma żadnych ok tłuszczu. Żeby ta zupa była treściwa, gospodyni musiała tę zupę zagęścić. W moim domu się nie mieszało tylko merdało. Od czynności, którą wykonywała gospodyni mieszając zupę zasmażka dostała nazwę myrdyndy - zdradziła Elżbieta Wylegała, mieszkanka Ujścia.

Buły na łachu - przepis

Kolejnym tradycyjnym daniem centralnej Polski są buły na łachu. Gospodynie podpowiedziały, że potrzebna jest mąka, jajko, odrobina oleju, trochę cukru, mleko i drożdże. Po zmieszaniu składników ciasto drożdżowe należy wyrobić i podzielić do postaci bułki.

- Nasze buły już się gotują na tym łachu. Łach, czyli tradycyjna ściereczka bawełniana, żeby przepuszczała parę. Buły rosną, więc jeszcze chwilę i będą gotowe - powiedziała Sylwia.

Jakie jeszcze inne przysmaki oferuje kuchnia wielkopolska? Więcej w materiale wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry Extra znajdziesz na platformie Player.pl. Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. 

Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Agnieszka Mrozińska

Reporter: Łukasz Kowalski

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości