Fjut - co to za danie?
Fjut to danie kuchni regionalnej, konkretnie kujawsko-pomorskiej. Nazywany jest również cyropem. W smaku nieco przypomina on karmel, a wytwarzany jest z buraków cukrowych. Do jego powstania potrzebnych jest 100 kg tych warzyw, z których uzyskuje się zaledwie 5 litrów produktu. Dodatkowo jego przygotowanie było czasochłonne, ponieważ należy go gotować aż 12 godzin.
Owoce i warzywa
Fjut chociaż słodki i pyszny, nie był produktem, którego używałoby się często. Wszystko dlatego, że do jego wyprodukowania trzeba naprawdę dużo czasu. Służył on głównie do słodzenia potraw. Fjutem bywały również nazywane gęste i bardzo słodkie powidła. Obecnie podawany jest z budyniem, herbatą lub mlekiem. Stanowi również dodatek do ciast. Dawniej, jeśli już był jedzony, to podawano go z chlebem oraz stanowił zamiennik cukierków. Produkowany był przede wszystkim na terytorium Kujaw, gdzie buraków cukrowych było pod dostatkiem.
Fjut - przepis krok po kroku
Składniki:
- Buraki cukrowe - 25 kg (im więcej, tym więcej wyjdzie syropu)
Sposób przygotowania:
- Buraki cukrowe należy dokładnie umyć i obrać, a następnie pokroić w cząstki.
- Warzywa ugotować na parze do miękkości.
- Z buraków powinien pociec sok, który zbieramy, a następnie przeciskamy warzywo przez sokowirówkę lub tradycyjnie prasę i odsączamy resztę soku.
- Powstały sok należy przelać do rondla z grubym dnem i gotować na wolnym ogniu, aż całość zrobi się gęsta jak syrop (od 5 d 12 godzin, w zależności od ilości użytych buraków).
Zobacz także:
- Przepis na ruchanki. Czy znasz tę smaczną potrawę kaszubską o zaskakującej nazwie?
- Fizioły, czyli prosty przepis na długie wieczory
- Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami - prosty przepis z Warmii
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: mikafotostok/Getty Images