Mikołaj Rey na tropie kurpiowskich smaków
W poszukiwaniu kulinarnych inspiracji Mikołaj Rey wybrał się do Ostrołęki. Wizyta w malowniczej miejscowości obfitowała w wyjątkowe wyzwania. Znany smakosz wziął udział w lekcji rękodzieła i nauczył się przyrządzać tradycyjny kurpiowski specjał.
- Zauważyłam, że goście kochają tę potrawę, którą ja pielęgnuję od 50 lat (...). Kugel jest z kiełbaską, żeberkiem, boczkiem, kurczakiem - z czym sobie życzysz - wyjaśniła Krystyna Kurpiewska.
Kurpiowski kugel - jak go przyrządzić?
Kugel to na kurpiowskim stole pozycja obowiązkowa. Przyrządza się go ze startych ziemniaków i podsmażonego mięsa. Masę należy doprawić solą i pieprzem, a następnie przełożyć do foremki i dobrze wymieszać.
- Wkładamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 220°C przez 1,5 godziny - podsumowała Aneta Kurpiewska.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Ziemniaczane smaki, czyli kluski śląskie, kopytka i gnocchi Grzegorza Zawieruchy
- Kuchnia Babuni Andrzeja Polana, czyli przysmaki jak od babci
- Udziec jagnięcy, ćwikła, cebularze. Pasjonatki odkrywają kuchnię z XVI wieku
Autor: Magdalena Brzezińska
Reporter: Mikołaj Rey, Łukasz Kowalski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN