Kopytka z warzywami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg ziemniaków ugotowanych i ostudzonych (ziemniaki mączne),
- 200 g mąki pszennej (dodatkowo ok. 30 g do podsypania),
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- jajko,
- sól.
Składniki na sos:
- 250 g pieczarek,
- oliwa z oliwek oraz łyżka masła,
- ½ cebuli,
- ząbek czosnku,
- 200 ml śmietany 36% (płynnej),
- 2 łyżki startego sera dojrzewającego,
- 4 pomidory suszone z zalewy,
- cukinia,
- 2 marchewki,
- pak choi (można zastąpić np. szpinakiem),
- 2 łyżki sosu sojowego,
- gałązka rozmarynu,
- świeży tymianek,
- kilka listków bazylii,
- szczypta chili cayenne,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki orzeszków ziemnych.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, na stolnicę wsypujemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, na wierzch kładziemy ziemniaki, robimy zagłębienie i wbijamy jajko. Dodajemy sól i zagniatamy ciasto. Jeśli jest potrzeba podsypujemy odrobiną mąki. Ciasto powinno być miękkie, ale nie kleić się do rąk. Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części, formujemy ruloniki i wycinamy małe kopytka w formie rąbów. Wrzucamy na gotującą, osoloną wodę i gotujemy ok. 3 minuty od czasu wypłynięcia.
Sposób przygotowania sosu:
Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek oraz dodajemy łyżkę masła. Następnie dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i lekko szklimy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, tymianek, oraz gałązkę rozmarynu, następnie dodajmy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki i całość obsmażamy, aż pieczarki lekko się zarumienią. Dodajemy pomidory suszone pokrojone w cieniutkie paski, doprawiamy solą i pieprzem i wlewamy śmietankę. Lekko redukujemy, dodajemy starty ser i odstawiamy na bok. W tym czasie na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, dodajemy marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki, cukinię pokrojoną w półplasterki i doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy warzywa zrobią się al dente dodajemy sos sojowy oraz pak choi pokrojoną w duże kawałaki. Obsmażamy około 30 sekund i odstawiamy na bok. Na patelnię z sosem pieczarkowym wrzucamy kopytka, dobrze je mieszamy podgrzewając sos. Po chwili serwujemy na talerz, dodajemy osobno podsmażone warzywa, dodajemy świeże liście bazylii i posypujemy uprażonymi orzeszkami ziemnymi.
Kluski śląskie z roladą - przepis krok po kroku
Składniki na kluski:
- 1 kg ziemniaków,
- 250 g mąki ziemniaczanej,
- jajko,
- płaska łyżeczka soli.
Składniki na rolady:
- 1 kg udzica wołowego,
- 300 g boczku wędzonego,
- 3 szt. ogórków kiszonych,
- 6 łyżek musztardy,
- 2 cebule,
- 100g masła,
- 4 liście laurowe,
- 8 ziele angielski,
- łyżka papryki słodkiej,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1.5l wody.
Składniki na modrą kapustę:
- ½ kapusty czerwonej,
- 150 g boczku wędzonego,
- 3 liście laurowe,
- 6 ziela angielskiego,
- mała cebula,
- 3 łyżki octu,
- 2 łyżki cukru,
- sól, pieprz – do smaku,
- 250 ml wody.
Sposób przygotowania:
Kluski śląskie:
Kluski śląskie robimy według prostej zasady. Na 3 części ugotowanych ziemniaków dodajemy 1 część mąki ziemniaczanej. Używamy tylko odmiany mącznej. Do miski przeciskamy przez praskę ugotowane i ostudzone ziemniaki. Następnie wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Układamy ziemniaki tak, aby zostawić równą, wolną część 1/4 , do której wsypujemy mąkę.
Następnie wyrabiamy ciasto i kiedy będzie dokładnie wyrobione, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy w dłoniach i na środku kciukiem robimy zagłębienie. Kluski wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 7 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Rolady wołowe:
Udziec kroimy na kotlety grubości ok. 8 mm. Następnie rozbijamy je cieniutko i każdy kotlet smarujemy musztardą. Ogórki kroimy w cienkie słupki, cebulę siekamy w cienkie piórka, a boczek kroimy w plasterki (pamiętajmy, aby najpierw kawałek boczku obkroić ze skóry). Na posmarowane musztardą kotlety układamy po kilka słupków ogórka, 2 plasterki cebuli oraz 3-4 kawałki boczku. Roladę składamy bokami do środka, a następnie bardzo ściśle rolujemy. Zawiązujemy sznurkiem wędzarniczym. Roladki oprószamy delikatnie mąką. W garnku rozpuszczamy masło i obsmażamy roladki dokładnie z każdej strony, następnie dodajemy ziele, liście laurowe, paprykę, pieprz oraz sól. Po chwili zalewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu ok. 1.5h. Po tym czasie roladki wyciągamy, a sos zagęszczamy mąką wymieszaną w zimnej wodzie. Wkładamy roladki z powrotem i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Kapusta modra:
Kapustę szatkujemy drobno, wkładamy do garnka i lekko solimy, zalewamy wodą, dodajemy ziele oraz liść laurowy i gotujemy kilka minut, aż kapusta zmięknie. Na osobnej patelnie podsmażamy boczek pokrojony w kosteczkę, aż stanie się chrupiący. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Kiedy kapusta będzie miękka, dodajemy ocet, cukier, posiekaną cebulkę oraz boczek i gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie octem.
Gnocchi z sosem pomidorowym (a'la Sorrentina) - przepis krok po kroku
Składniki na gnocchi:
- 800 g ziemniaków,
- 2 żółtka,
- 270 g mąki typ 00,
- sól i pieprz,
- garść startego parmezanu,
- dodatkowo ok. 1 kg soli do pieczenia,
- folia aluminiowa.
Składniki na sos:
- 2 ząbki czosnku,
- 2 puszki pomidorów bez skórki,
- kilka listków bazylii,
- kulka sera mozzarella,
- 100 g parmezanu,
- 50 g masła,
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Gnocchi:
Ziemniaki na gnocchi możemy ugotować w mundurkach w wodzie, jednak aby były wyjątkowe i delikatne w smaku, powinniśmy je upiec w piekarniku. Chodzi nam o to, żeby zawierały jak najmniej wody. Na blachę do pieczenia wysypujemy cienką warstwę soli, a następnie układamy na niej ponakłuwane ziemniaki (najpierw dokładnie je myjemy) w skórkach. Całość zakrywamy szczelnie folią aluminiową, folię również nakłuwamy nożem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170st. C na 1 godzinę. Po tym czasie ziemniaki obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę. Rozkładamy na stolnicy i pozwalamy im dobrze ostygnąć, następnie delikatnie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 2 żółtka i połowę mąki. Zaczynamy bardzo delikatnie wyrabiać ciasto. Po chwili dodajemy pozostałą część mąki i kończymy wyrabianie. Uwaga: ciasta nie możemy mocno uciskać, ziemniaki muszą pozostać jak najbardziej puszyste. Następnie rolujemy cienkie wałeczki, tniemy na 2 cm kawałki i za pomocą widelca rolujemy kształty. Gotujemy we wrzątku ok. 3 – 4 minuty od wypłynięcia. Po tym czasie wyciągamy i hartujemy kluseczki w zimnej wodzie.
Sos:
Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, pomidory z puszki przelewamy do miski i dokładnie je miażdżymy. Kiedy oliwa się rozgrzeje wkładamy 2 ząbki czosnku i obsmażamy chwilę, aż puszczą aromat. Następnie je usuwamy. Wrzucamy kilka listków bazylii i po kilku sekundach dodajemy pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje.
Składanie dania:
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, dodajemy kilka porwanych listków bazylii i wrzucamy gnochi. Podsmażamy chwilkę, następnie dodajemy 2 chochelki sosu pomidorowego, garść pokrojonej w drobną kostkę mozzarelli oraz garść parmezanu i podsmażamy, aż sos stanie się kremowy i jednolity. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Następnie przekładamy kluseczki z sosem do naczyń, które możemy zapiekać w piekarniku (wielkości talerza na porcję dla 1 osoby), na wierzch kładziemy po 2 -3 łyżki sosu pomidorowego, 1 łyżkę posiekanej mozzarelli oraz po łyżce parmezanu i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 240 st.C z funkcją grill na 10 minut.
Zobacz także:
- Klōzki, czyli kluski śląskie według przepisu Klaudiusza Kaufmanna
- Kopytka i kluski według przepisów Beaty Kartowicz
- Proste przepisy na kluski śląskie i roladę z modro kapustą
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN