Przepisy kulinarne

Fava, czyli pasta z groszku z Santorini z kuchni z Aten

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Bartek Kieżun
Znana pisarka spełnia swoje marzenia muzyczne

W kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Kieżun - specjalista w zakresie kuchni śródziemnomorskich, dziennikarz i bloger kulinarny, podróżnik, fotograf. Przygotował dania z Aten. Sprawdź, jak przygotować pastę z groszku z Santorini, czyli favę.

Fava - pasta z groszku z Santorini - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g suszonego groszku z Santorini
  • 2 czerwone cebule
  • 50 ml oliwy extra vergine
  • 5 ząbków czosnku
  • sól

Dodatki:

  • oliwa extra vergine
  • kapary
  • posiekana cebula

Sposób przygotowania favy

  1. 1Groszek zalewamy zimną wodą i moczymy. Następnie odcedzamy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Na samym końcu nieco solimy.
  2. 2Siekamy drobno cebulę oraz czosnek. Przesmażamy je na oliwie, doprawiamy solą.
  3. 3Kiedy warzywa się zeszklą dodajemy na patelnię odcedzony groszek, ale zachowujemy wodą w której się gotował.
  4. 4Przesmażamy wszystko razem, po czym miksujemy na gładką pastę.
  5. 5Podajemy z posiekaną cebulą i kaparami po uprzednim skropieniu całości oliwą. 

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Bartek Kieżun

Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

Pozostałe wiadomości