Fava - pasta z groszku z Santorini - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g suszonego groszku z Santorini
- 2 czerwone cebule
- 50 ml oliwy extra vergine
- 5 ząbków czosnku
- sól
Dodatki:
- oliwa extra vergine
- kapary
- posiekana cebula
Sposób przygotowania favy
- Groszek zalewamy zimną wodą i moczymy. Następnie odcedzamy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Na samym końcu nieco solimy.
- Siekamy drobno cebulę oraz czosnek. Przesmażamy je na oliwie, doprawiamy solą.
- Kiedy warzywa się zeszklą dodajemy na patelnię odcedzony groszek, ale zachowujemy wodą w której się gotował.
- Przesmażamy wszystko razem, po czym miksujemy na gładką pastę.
- Podajemy z posiekaną cebulą i kaparami po uprzednim skropieniu całości oliwą.
Zobacz także:
- Propozycje podania purée z groszku zielonego
- Jak zrobić ryż z groszkiem – przepisy, które warto znać
- Groszek i fasolka w roli głównej
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Bartek Kieżun
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News
podziel się: