Materiał promocyjny

Jak dbać o higienę żywności latem? "Oszczędzamy na własnym zdrowiu"

dr Jacek Polstupolski
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak dbać o higienę żywności w trakcie wakacji?
Jak dbać o higienę żywności w trakcie wakacji?
Pomysł na truskawkowe risotto
Pomysł na truskawkowe risotto
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu
Słodko i truskawkowo
Słodko i truskawkowo
Pomysł na truskawkowe risotto
Pomysł na truskawkowe risotto
Truskawki na stole - lato za rogiem
Truskawki na stole - lato za rogiem
Wysokie temperatury sprzyjają zatruciom pokarmowym. Wiele zależy jednak od tego, w jaki sposób przygotowujemy i przechowujemy żywność. Jak zadbać latem o higienę w kuchni? Wyjaśniał to w Dzień Dobry TVN dr Jacek Polstupolski z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, ekspert Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

Higiena żywności. Na co zwrócić uwagę?

Zatrucia pokarmowe są szczególnie częste w okresie wakacyjnym. Gdy temperatura wzrasta, a my decydujemy się na jedzenie poza domem, możemy mieć kłopoty z samopoczuciem. Na co zatem zwrócić szczególną uwagę, gdy przygotowujemy jedzenie na wakacje? Okazuje się, że dzięki znajomości i stosowaniu kilku podstawowych zasad w kuchni możemy ustrzec się przed chorobami przenoszonymi drogą pokarmową i zadbać o bezpieczeństwo naszych bliskich. ​

Gość Dzień Dobry TVN rozprawił się ze stereotypami na temat higieny w kuchni. Jednym z popularnych mitów na temat żywności jest przekonanie, że spleśniałe produkty nadają się do spożycia, jeśli usuniemy zgrzybiałą część.

- Jeżeli widźmy spleśnienie na kawałku jabłka, może lepiej nie ryzykować. Odkroić? Nie odkroić? To jest strata złotówki, dwóch złotych góra. Oszczędzamy na własnym zdrowiu. Po prostu wyrzućmy tę spleśniałą truskawkę – radził dr Jacek Polstupolski z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego.

Czy myć mięso przed gotowaniem?

Kolejnym mitem na temat higieny spożywczej jest mycie mięsa przed obróbką termiczną. Według specjalisty, lepiej nie płukać go pod bieżącą wodą, chyba że faktycznie jest znacznie zanieczyszczone.

- Dlaczego nie myć? Dlatego że drobnoustroje obecne ewentualnie na mięsie ulegną zabiciu w trakcie gotowania, smażenia, obróbki termicznej. Myjąc mięso w kuchni ryzykujemy, że zanieczyścimy tymi bakteriami powierzchnie: zlew, blat kuchenny, zmywak - tłumaczył ekspert Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

W trakcie grillowania powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na temperaturę, w jakiej przechowujemy mięso. Odpowiednio schłodzone powinno trafić na ruszt oraz stół niemal w ostatniej chwili. Dr Jacek Polstupolski apelował, by podczas zakupów zaufać swoim zmysłom i ocenić kolor oraz zapach produktów, zanim zabierzemy się za gotowanie.

Czat z ekspertem: Jak dbać o higienę żywności

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości