Higiena żywności. Na co zwrócić uwagę?
Zatrucia pokarmowe są szczególnie częste w okresie wakacyjnym. Gdy temperatura wzrasta, a my decydujemy się na jedzenie poza domem, możemy mieć kłopoty z samopoczuciem. Na co zatem zwrócić szczególną uwagę, gdy przygotowujemy jedzenie na wakacje? Okazuje się, że dzięki znajomości i stosowaniu kilku podstawowych zasad w kuchni możemy ustrzec się przed chorobami przenoszonymi drogą pokarmową i zadbać o bezpieczeństwo naszych bliskich.
Gość Dzień Dobry TVN rozprawił się ze stereotypami na temat higieny w kuchni. Jednym z popularnych mitów na temat żywności jest przekonanie, że spleśniałe produkty nadają się do spożycia, jeśli usuniemy zgrzybiałą część.
- Jeżeli widźmy spleśnienie na kawałku jabłka, może lepiej nie ryzykować. Odkroić? Nie odkroić? To jest strata złotówki, dwóch złotych góra. Oszczędzamy na własnym zdrowiu. Po prostu wyrzućmy tę spleśniałą truskawkę – radził dr Jacek Polstupolski z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego.
Czy myć mięso przed gotowaniem?
Kolejnym mitem na temat higieny spożywczej jest mycie mięsa przed obróbką termiczną. Według specjalisty, lepiej nie płukać go pod bieżącą wodą, chyba że faktycznie jest znacznie zanieczyszczone.
- Dlaczego nie myć? Dlatego że drobnoustroje obecne ewentualnie na mięsie ulegną zabiciu w trakcie gotowania, smażenia, obróbki termicznej. Myjąc mięso w kuchni ryzykujemy, że zanieczyścimy tymi bakteriami powierzchnie: zlew, blat kuchenny, zmywak - tłumaczył ekspert Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
W trakcie grillowania powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na temperaturę, w jakiej przechowujemy mięso. Odpowiednio schłodzone powinno trafić na ruszt oraz stół niemal w ostatniej chwili. Dr Jacek Polstupolski apelował, by podczas zakupów zaufać swoim zmysłom i ocenić kolor oraz zapach produktów, zanim zabierzemy się za gotowanie.
Czat z ekspertem: Jak dbać o higienę żywności
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Pasożyt zaatakował mózg pacjenta. Wszystko przez błąd, który popełnia wielu Polaków
- Jak "odchemić" warzywa i owoce? Znamy sposoby na pozbycie się patogenów
- Jak usunąć z owoców szkodliwe dla nas substancje? Są na to domowe sposoby
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East New