Koło smaków rzuciło wyzwanie. Który z kucharzy zrobił z ogórka najdłuższy pasek?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Koło smaków rzuca wyzwania
Koło smaków rzuca wyzwania
 Jedzenie pełne namiętności
Jedzenie pełne namiętności
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dlaczego jemy oczami i uszami?
Dlaczego jemy oczami i uszami?
Kiedy najlepiej jeść śniadanie, a kiedy kolację?
Kiedy najlepiej jeść śniadanie, a kiedy kolację?
Koło smaków to zabawa kulinarna, w której - w niełatwych konkurencjach - rywalizują ze sobą najlepsi i najbardziej popularni kucharze. Tym razem rękawice podjęli Matteo Brunetti, Tomasz Jakubiak oraz Michel Moran. Jak sobie poradzili? Który z panów okazał się najlepszy?

Koło smaków - na czym polega zabawa?

Zabawa składała się z trzech rund. W każdej z nich kucharze - Matteo Brunetti, Tomasz Jakubiak i Michel Moran - musieli zmierzyć się z zadaniem wylosowanym na Kole smaków. Znajdowało się na nim sześć konkurencji:

  • ubijanie piany z białek;
    • obieranie ziemniaków;
      • krojenie cebuli w kostkę;
        • wydrążanie pestek z granatu;
          • pasek z ogórka;
            • oddzielanie ryżu od słonecznika.

              W każdej rundzie jeden z kucharzy losował wyzwanie. Zawodnik, który najlepiej poradził sobie z zadaniem, otrzymał 3 punkty, kolejni zaś - 2 i 1 punkt.

              Koło smaków. Runda 1: oddzielanie ryżu od słonecznika

              Jako pierwszy Kołem smaków zakręcił Michel Moran. Kucharz wylosował zadanie - oddzielanie ryżu od słonecznika. Każdy z zawodników otrzymał miskę, w której wymieszano ze sobą ziarna ryżu oraz słonecznika. - Będziecie mieli 2 minuty na to, żeby wybrać jak największą ilość ryżu - powiedział Robert Stockinger. Po tym czasie - przy pomocy wagi kuchennej - sprawdzono, ile ryżu udało im się zebrać.

              - Jeden punkt idzie na konto Tomka, dwa punkty za tę rundę idą na konto Michela, a liderem po pierwszej rundzie naszego wielkiego wyzwania Koła smaków jest Matteo - powiedział Robert Stockinger.

              Koło smaków. Runda 2: wydrążanie pestek z granatu

              W drugiej rundzie kołem zakręcił Matteo Brunetti i wylosował "wydrążanie pestek z granatu". Robert Stockinger wyznał, że tego zadania zawodnicy obawiali się najbardziej. W tej konkurencji najlepszy był Tomasz Jakubiak, który do wydrążenia pestek użył małego drewnianego noża. To on otrzymał 3 punkty. Matteo Brunetti i Michel Moran wspólnie zajęli drugie miejsce i otrzymali po 2 punkty.

              Koło smaków. Runda 3: krojenie cebuli w kostkę

              Ostatnią - finałową - konkurencję wylosował Tomasz Jakubiak. Tym razem padło na krojenie cebuli w kostkę. - Dostaniecie kosz z 10. cebulami i czas start - 1 minuta. Po tym czasie policzymy kto, ile cebuli już pokroił. Ten z największą liczbą pokrojonych cebul wygrywa - powiedział Robert Stockinger i podkreślił, że warzywo musi być pokrojone w drobną kostkę.

              Z krojeniem cebuli najlepiej poradził sobie Tomasz Jakubiak. Drugi był Matteo Brunetti, a trzeci Michel Moran. Po podliczeniu punktów okazało się, że dwaj pierwsi kucharze mieli identyczną liczbę punktów i konieczna była dogrywka. Robert Stockinger poinformował, że panowie będę musieli pokroić ogórka, w taki sposób, aby otrzymać jak najdłuższy pasek.

              - Kto ma dłuższy ogórek? Matteo może się pochwalić 22 centymetrami, a Tomek może się pochwalić 26 centymetrami ogórka w pasku - powiedział Robert Stockinger. Tym samym to Tomasz Jakubiak został mistrzem pierwszej edycji wyzwania Koła smaków.

              Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

              Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

              Zobacz także:

              Autor: Katarzyna Oleksik

              Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

              podziel się:
              Prowadzący:

              Pozostałe wiadomości

              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
              Materiał promocyjny

              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana