Przez popularny błąd owsianka traci wartości odżywcze. Ekspertka wskazuje, jak temu zapobiec

Przez popularny błąd owsianka traci wartości odżywcze - jak temu zapobiec?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy owsianka jest zdrowa?
Czy owsianka jest zdrowa?
Styczeń - zdrowy i silny brzuch (napisy)
Styczeń - zdrowy i silny brzuch (napisy)
Co wydłuża, a co skraca nam życie?
Co wydłuża, a co skraca nam życie?
Choroby, które dostajemy w spadku
Choroby, które dostajemy w spadku
Wynalazek Polaków ratuje życie i zdrowie dzieci
Wynalazek Polaków ratuje życie i zdrowie dzieci
Całoroczne wyzwanie Raczków: styczeń – zdrowy i silny brzuch
Całoroczne wyzwanie Raczków: styczeń – zdrowy i silny brzuch
Czy Polacy dbają o zdrowie swojej wątroby?
Czy Polacy dbają o zdrowie swojej wątroby?
Jak wiatr wpływa na zdrowie człowieka?
Jak wiatr wpływa na zdrowie człowieka?
Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Zdrowie zaczyna się na talerzu
Zdrowie zaczyna się na talerzu
Owoce czarnego bzu na zdrowie
Owoce czarnego bzu na zdrowie
Turbo miody na turbo zdrowie!
Turbo miody na turbo zdrowie!
Zdrowie rodziny na talerzu
Zdrowie rodziny na talerzu
Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
Chodzenie na zdrowie
Chodzenie na zdrowie
Naturalne syropy na zdrowie
Naturalne syropy na zdrowie
Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
Protonoterpia w leczeniu dzieci w Polsce
Protonoterpia w leczeniu dzieci w Polsce
Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego
Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego
Dobrze zrobiona owsianka może zapewnić nam smaczny początek dnia i moc energii do nauki lub pracy. Liczba dodatków i sposobów podania może ograniczyć tylko nasza wyobraźnia. O pozytywnym wpływie owsianki na zdrowie i popularnych błędach podczas jej gotowania opowiedziała w Dzień Dobry TVN dietetyczka Anna Radowicka.

Owsianka na śniadanie - jak ją przygotować?

Danie z płatków owsianych to doskonały pomysł na pożywny początek dnia. Jednak bardzo ważne, co się w niej zawiera, ponieważ całkiem nieświadomie możemy zafundować sobie bombę kaloryczną.

- Często więcej jest owoców, mniej węglowodanów złożonych, czyli płatków owsianych. Potrafimy dodać całego banana, powinno być mniej ze względu na to, że zaraz będziemy głodni, nie da to nam uczucia sytości - podkreśliła dietetyczka. - Fajnie pobawić się różnymi dodatkami w postaci przypraw jak kurkuma, imbir czy na przykład cynamon. To są naturalne termogeniki, które przyspieszają metabolizm, czyli dla osób odchudzających się, ale również działają przeciwzakrzepowo, przeciwzapalnie, bardzo dobrze wpływają na florę bakteryjną jelit - dodała Anna Radowicka.

Moczenie owsianki - dobry pomysł?

Dietetyczka wskazała, że płatki owsiane zawierają naturalnie występujący kwas fitynowy. Może on zmniejszać przyswajalność niektórych witamin, m.in. żelaza i wapnia.

- Jeżeli wieczorem zalewamy wodą płatki owsiane, to kwasu fitynowego może być mniej o nawet 37 procent - zaznaczyła gościni Dzień Dobry TVN.

Oznacza to, że należy moczyć owsiankę dzień wcześniej. Warto też dodać jogurt. - Probiotyki i fermentacja też niwelują kwas fitynowy, więc to są też inne dozwolone chwyty. Natomiast jeśli mamy dobrze zbilansowaną dietę, to przyswajalność witamin jest ok. Jednak jeżeli mamy robić i zwracać na to uwagę, to moczenie wieczorem na sens - podsumowała specjalistka.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości