Przepisy kulinarne

Śniadania i słodkości z sezonowymi owocami – jabłkami, gruszkami i śliwkami

Przepisy kulinarne

Źródło:
Daria Ładocha
Owocowy zawrót głowy

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała pyszne śniadania i słodkości z sezonowymi owocami - jabłkami, gruszkami i śliwkami. Sprawdź, jak przygotować muffiny marchewkowo-jabłkowe z musem śliwkowym, śniadaniowe casserole z owocami oraz migdałową owsiankę z gruszkami.

Muffiny marchewkowo-jabłkowe z musem śliwkowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • cukier ze skórką z cytryny
  • jabłko
  • 2 banany
  • łyżka oleju
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na sos:

  • 400 g śliwek
  • łyżka miodu
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

  1. 1Płatki owsiane możesz zmielić (nie musisz). Dodaj resztę składników i wymieszaj łyżką.
  2. 2Przełóż do formy na muffiny i piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem.
  3. 3Śliwki oczyść z pestek i przełóż do rondelka. Duś na maśle z dodatkiem miodu i cynamonu.
  4. 4Pod koniec dodaj pokruszoną czekoladę i poczekaj aż się rozpuści.
  5. 5Muffiny podawaj z musem śliwkowym.
Casserole
Śniadaniowe casserole z owocami Darii Ładochy Casserole Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Śniadaniowe casserole z owocami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 8 dużych croissantów
  • 100 g borówek
  • 8 śliwek
  • 2 brzoskwinie
  • 400 g serka białego
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 6 jajek
  • szklanka śmietany
  • szklanka mleka
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • łyżeczka cynamonu mielonego Prymat
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka skórki z cytryny
  • szczypta soli

Do podania:

  • biała czekolada
  • orzechy włoskie
  • miód
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. 1Połam Croissanty na kawałki i podpiecz je w piekarniku około 7- 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  2. 2Przygotuj krem: do miski przełóż serek i ksylitol i cynamon. Wymieszaj. Dodaj mieszankę mleka i śmietany, dodaj jajka, sok z cytryny, ekstrakt z wanilii, skórkę oraz sól i dokładnie wymieszaj.
  3. 3Na połowę upieczonych rogalików wyłóż część pokrojonych owoców i pokryj delikatnie połową kremu. następnie dodaj kolejną warstwę podpieczonych rogalików i dodaj owoce i na wierzch ułóż krem.
  4. 4Przykryj folią i piecz około 30 minut w temp 180 st. C.
  5. 5Następnie ściągnij folię i piecz jeszcze dodatkowe 15 minut.
  6. 6Następnie po upieczeniu dodaj na wierzch cukier puder lub miód, orzechy oraz połamaną czekoladę.
Owsianka
Migdałowa owsianka z gruszkami Darii Ładochy Owsianka Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Migdałowa owsianka z gruszkami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • cukier z wanilią
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki żurawiny
  • 2 szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

  1. 1Obie gruszki obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki – może być w plastry.
  2. 2Wyłóż na patelnię, dodaj cukier z wanilią i delikatnie karmelizuj.
  3. 3Ugotuj płatki owsiane z dodatkiem cynamonu i żurawiny w mleku migdałowym.
  4. 4Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni.
  5. 5Przełóż owsiankę do miski, udekoruj gruszkami, dodaj płatki migdałowe i delikatnie polej miodem.

Zobacz także:

Źródło: Daria Ładocha

Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska

Pozostałe wiadomości