Muffiny marchewkowo-jabłkowe z musem śliwkowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- cukier ze skórką z cytryny
- jabłko
- 2 banany
- łyżka oleju
- 3 łyżki płatków owsianych
- szczypta cynamonu
- łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na sos:
- 400 g śliwek
- łyżka miodu
- 30 g gorzkiej czekolady
- łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane możesz zmielić (nie musisz). Dodaj resztę składników i wymieszaj łyżką.
- Przełóż do formy na muffiny i piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem.
- Śliwki oczyść z pestek i przełóż do rondelka. Duś na maśle z dodatkiem miodu i cynamonu.
- Pod koniec dodaj pokruszoną czekoladę i poczekaj aż się rozpuści.
- Muffiny podawaj z musem śliwkowym.
Śniadaniowe casserole z owocami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 8 dużych croissantów
- 100 g borówek
- 8 śliwek
- 2 brzoskwinie
- 400 g serka białego
- 4 łyżki ksylitolu
- 6 jajek
- szklanka śmietany
- szklanka mleka
- łyżka ekstraktu z wanilii
- łyżeczka cynamonu mielonego Prymat
- łyżka soku z cytryny
- łyżka skórki z cytryny
- szczypta soli
Do podania:
- biała czekolada
- orzechy włoskie
- miód
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Połam Croissanty na kawałki i podpiecz je w piekarniku około 7- 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Przygotuj krem: do miski przełóż serek i ksylitol i cynamon. Wymieszaj. Dodaj mieszankę mleka i śmietany, dodaj jajka, sok z cytryny, ekstrakt z wanilii, skórkę oraz sól i dokładnie wymieszaj.
- Na połowę upieczonych rogalików wyłóż część pokrojonych owoców i pokryj delikatnie połową kremu. następnie dodaj kolejną warstwę podpieczonych rogalików i dodaj owoce i na wierzch ułóż krem.
- Przykryj folią i piecz około 30 minut w temp 180 st. C.
- Następnie ściągnij folię i piecz jeszcze dodatkowe 15 minut.
- Następnie po upieczeniu dodaj na wierzch cukier puder lub miód, orzechy oraz połamaną czekoladę.
Migdałowa owsianka z gruszkami - przepis krok po kroku
Składniki:
- cukier z wanilią
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 gruszki
- 2 łyżki żurawiny
- 2 szklanki mleka migdałowego
- 2 łyżki płatków migdałowych
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
- Obie gruszki obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki – może być w plastry.
- Wyłóż na patelnię, dodaj cukier z wanilią i delikatnie karmelizuj.
- Ugotuj płatki owsiane z dodatkiem cynamonu i żurawiny w mleku migdałowym.
- Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni.
- Przełóż owsiankę do miski, udekoruj gruszkami, dodaj płatki migdałowe i delikatnie polej miodem.
Zobacz także:
- Śniadania przed szkołą na bazie nabiału – przepisy Sebastiana Olmy
- Pomysły na drugie śniadanie fit – coś na słodko i coś na słono
- 7 pomysłów na szybkie i zdrowe śniadanie - przepisy Darii Ładochy
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska
Materiał promocyjny
podziel się: