Materiał promocyjny

Zupa cebulowa, ratatouille, a na deser sernik crème brûlée. Przepisy Piotra Kucharskiego

W kuchni DDTVN - smaki Francji. Piotr Kucharski zaprezentował swoje przepisy na zapiekane brie z żurawiną, zupę cebulową z serem Raclette, sernik crème brûlée i ratatouille sosem z sera fourme d'ambert

Zapiekane Brie z żurawiną

Składniki:

  • 2 sery Brie
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
      • 200 g świeżej żurawiny
        • 2 łyżeczki listków tymianku
          • 1 jajko

            Sałatka:

            • 1 mały burak
              • kawałek dyni Hokkaido
                • dwie garście szpinaku
                  • orzechy włoskie
                    • 1 dojrzała gruszka
                      • 1 łyżeczka tartego chrzanu
                        • 2 łyżki kwaśniej śmietany
                          • sól i pieprz

                            Sposób przygotowania:

                            Rozgrzać piekarnik do 170ºC.

                            Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Nałożyć na nie kawałki sera. Wyciąć z ciasta trójkąty w które można zawinąć sery. Na każdy ser nałożyć żurawinę i zawinąć w ciasto. Sery ułożyć na blaszce do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut. W tym czasie pokroić buraka w małą kostkę, skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć obok serów aby się upiekł. Podobnie zrobić z dynią. Pod koniec pieczenia dorzucić orzechy żeby się podprażyły.

                            Upieczonego buraka wymieszać z dynią, pokrojoną w kostkę gruszką, orzechami i szpinakiem. Chrzan wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem. Sos dodać do warzyw i wymieszać całość.

                            Sery podać na dużym talerzu z dodatkiem sałatki.

                            Zupa cebulowa z serem Raclette

                            Składniki:

                            • 2 łyżki masła
                              • 1 kg cebuli
                                • łyżka mąki pszennej
                                  • kieliszek białego wina
                                    • 800 ml bulionu drobiowego
                                      • sól i pieprzu do smaku
                                        • świeży tymianek
                                          • 80 g sera Raclette
                                            • 6-12 kromek czerstwej bagietki

                                              Przygotowanie:

                                              W garnku rozgrzać masło, cebulę pokroić w piórka, wrzucić cebulę. Dusić aż cebula zacznie zmieniać kolor na jasnobrązowy. Dodać łyżkę mąki i przesmażyć przez chwilę.

                                              Dodać wino, podsmażyć jeszcze przez chwilę aby alkohol odparował. Dodać bulion drobiowy, gotować na wolnym ogniu około 30 minut. W czasie gotowania rozgrzać piekarnik do temp. 210°C. Ser zetrzeć na tarce.

                                              Zupę doprawić solą i pieprzem i świeżym tymiankiem, następnie przelać do żaroodpornych miseczek, położyć na wierzchu kromki bagietki i posypać rozdrobnionym serem. Miseczki z zupą włożyć do piekarnika, poczekać aż ser się stopi i zarumieni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

                                              Sernik crème brûlée

                                              Składniki:

                                              Spód:

                                              • 150 g ciastek digestive
                                                • 70 g masła

                                                  Masa serowa:

                                                  • 1 kg serka śmietankowego z ananasem
                                                    • 100 ml mleka
                                                      • 100 g masła
                                                        • 120 g cukru pudru
                                                          • 5 jajek
                                                            • 2 łyżki mąki pszennej
                                                              • cukier trzcinowy

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Masło rozpuścić w rondelku. Ciasteczka zmiksować na proszek. Dodać masło i jeszcze raz zmiksować. Masę wysypać na tortownicę o średnicy 22 cm. Wylepić nią spód. Wstawić do lodówki aby się schłodziła.Twaróg razem z mlekiem, jajkami, cukrem i mąką. Zmiksować blenderem żeby wszystko się połączyło. Rozgrzać piekarnik do 180ºC.

                                                                Masę wylać na spód, wyrównać wierzch i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na około 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec jeszcze 1,5 godziny.

                                                                Ratatouille sosem z sera fourme d'ambert

                                                                Składniki:

                                                                • 1 bakłażan
                                                                  • oliwa z oliwek
                                                                    • 1 cebula
                                                                      • 1 cukinia
                                                                        • 1 czerwona papryka
                                                                          • 1 żółta papryka
                                                                            • 0,5 pęczka bazylii
                                                                              • 0,5 pęczka natki pietruszki
                                                                                • sól i pieprz

                                                                                  Sos:

                                                                                  • 2 łyżki masła
                                                                                    • 1 łyżka mąki pszennej
                                                                                      • 100 ml mleka
                                                                                        • 200 g sera fourme d'ambert
                                                                                          • świeży tymianek
                                                                                            • pieprz

                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                              Bakłażana pokroić w kostkę, przełożyć do miski, posolić i odstawić na kilka minut. Łyżkę oliwy rozgrzać na dużej patelni i przesmażyć na niej pokrojoną w piórka cebulę. Dodać pokrojoną w plasterki cukinię i razem przesmażyć. Warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania. Na tej samej z dodatkiem oliwy przesmażyć pokrojone w paski papryki, dołożyć do cebuli z cukinią. Bakłażana odsączyć na ręcznikach papierowych i również przesmażyć na oliwie z oliwek. Po usmażeniu dołożyć do warzyw. Wszystko posypać posiekaną natką z pietruszki i bazylią, wymieszać.

                                                                                              Sos:

                                                                                              Masło rozpuścić w rondelku i przesmażyć na nim mąkę pszenną. Dodać mleko i wymieszać. Dodać pokruszony ser i gotować na wolnym ogniu aż się rozpuści i wszystko ze sobą wymiesza. Sos dobrze doprawić pieprzem i tymiankiem. Sosem polać warzywa. Przed podaniem można zapiec w piekarniku.

                                                                                              Zobacz też:

                                                                                              Autor: Bernadetta Jeleń

                                                                                              Materiał promocyjny
                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości