Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN. Poznaj mistrzowskie przepisy

Grzegorz Zawierucha w Dzień Dobry TVN 
Kaczka z granatem, kurczak z migdałami, krewetki z gruszką i awokado - poznaj proste przepisy na pyszne dania. W kuchni Dzień Dobry gotuje zwycięzca 8. edycji programu MasterChef - Grzegorz Zawierucha.

Filet z kurczaka z pomidorami i migdałami

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
    • 5 łyżek majonezu
      • 2 łyżki musztardy francuskiej (ziarnista)
        • 4 łyżki drobno zmielonych migdałów
          • 5 pomidorów
            • 1 cebula
              • 2 łyżki białej części pora
                • 15 szt. zielonych oliwek
                  • Oregano
                    • Sól i pieprz
                      • Kuskus lub ryż

                        Sposób przygotowania:

                        Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, oliwki pokrojone na pół i pora pokrojonego w półksiężyce. Mieszamy razem. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Tak przygotowaną salsę odkładamy na bok. Majonez, musztardę i migdały łączymy z sobą do powstania jednolitej masy. Piersi z kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Na dno naczynia żaroodpornego układamy salsę pomidorową, na niej kładziemy filety z kurczaka i na każdy filet kładziemy po 2 łyżki masy migdałowej. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 st. C przez 35 minut

                        Podajemy z kuskusem lub ryżem.

                        >>> Zobacz też inne przepisy Grzegorza Zawieruchy: Kuchnia zwycięzcy 8. edycji programu MasterChef!

                        Awokado z gruszką i krewetką podane z sosem Marie Rose:

                        Składniki (porcja na około 6 osób):

                        • 300 g ugotowanych, obranych i wymytych krewetek koktajlowych
                          • 6 dużych gotowanych krewetek królewskich (opcjonalnie)
                            • 2 dojrzałe avocado
                              • sok z jednej cytryny
                                • 85 gr mix sałaty lub sałata lodowa
                                  • 1 cytryna pokrojona na 6 klinów
                                    • Sól i świeżo zmielony pieprz
                                      • świeży koperek

                                        Składniki na sos Marie Rose:

                                        • 1/2 szklanki majonezu
                                          • 1/4 szklanki ketchupu
                                            • 2 łyżeczki brandy
                                              • 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego sok w cytryny
                                                • 1 łyżeczka ostrego sosu (np. Tabasco)
                                                  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
                                                    • sól

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Połączyć składniki do sosu z 300 gr ugotowanych krewetek. Obrać awokado i pokroić w plastry. Skropić sokiem z cytryny i doprawić pieprzem. Podzielić sałatę na 6 porcji: na dnie położyć mix sałat, później awokado, sos ze wcześniej wymieszanymi krewetkami, a na wierzchu krewetki królewskie. Ozdobić koperkiem.

                                                      Zobacz film: Zawierucha w kuchni z kaczką i granatem

                                                      Zobacz film: Zawierucha w kuchni z kaczką i granatem

                                                      Sałatka z kaczką oraz granatem

                                                      Składniki:

                                                      • 2 piersi z kaczki
                                                        • rukola
                                                          • granat
                                                            • 2 gruszki
                                                              • miód
                                                                • gęsty ocet balsamiczny
                                                                  • słodki sos sojowy
                                                                    • orzechy włoskie
                                                                      • cytryna
                                                                        • czosnek
                                                                          • oliwa z oliwek
                                                                            • pomarańcza
                                                                              • oregano
                                                                                • sól i pieprz
                                                                                  • masło

                                                                                    Sok z pomarańczy, skórkę, posiekany czosnek, miód i oregano mieszamy ze sobą i marynujemy kaczkę. Po 30 minutach piersi smażymy na patelni około 8 – 10 minut, a następnie zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do „odpoczęcia”. Orzechy prażymy na suchej patelni. Gruszkę kroimy na ćwiartki polewamy oliwą z oliwek, miodem oraz posypujemy oregano, a następnie karmelizujemy na patelni. Gruszki powinny lekko zmięknąć, ale nie mogą się rozgotować.

                                                                                    Na talerzu układamy rukolę, polewamy oliwą z oliwek, octem balsamicznym oraz słodkim sosem sojowym. Dookoła układamy skarmelizowaną gruszkę, na wierzchu kaczkę pokrojoną w cienkie plasterki. Całość posypujemy pieprzem oraz granatem.

                                                                                    >>> Zobacz też:

                                                                                    Autor: Jola Marat

                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana