Przepisy kulinarne

Dzień Matki. Ania Starmach i jej specjalny przepis na waniliowe ciastka z truskawkami

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Z okazji Dnia Matki Ania Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN dania, które możecie przygotować dla swoich mam: bardzo zielone risotto i zupa pomidorowo-marchewkowa. Było też coś na słodko: waniliowe ciastka z truskawkami i bezy truskawkowo-czekoladowe.

Bezy truskawkowo-czekoladowe

Składniki:

6 białek

300 g cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

500 g truskawek

150 g draży czekoladowych

200 ml śmietanki kremówki

100 g serka mascarpone

1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Z piany formujemy niewielkie bezy (wielkości pieści), pieczemy je ok. 70-80 min. w 150 st. C. Ze śmietanki mascarpone, cukru waniliowego i cukru tworzymy krem. Wykładamy go na ostudzone bezy, dodajemy pokrojone truskawki i pokruszone draże.

Waniliowe ciastka z truskawkami

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego

2 opakowania budyniu waniliowego

500 ml mleka

1 laska wanilii

500 g truskawek

świeża mięta

50g cukru

Przygotowanie:

Stolnice obsypujemy cukrem, rozkładamy na nim ciasto francuskie i za pomocą wałka cienko wałkujemy, kilka razy przewracając tak, aby cukier znalazł się po obu stronach. Za pomocą ringu lub szklanki wycinamy kółka. Pieczemy ok. 20-25 min. w 180 st. C. Budynie przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, dodając do nich 1/2 ilości mleka i ziarenka wanilii. Budyń studzimy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Truskawki myjemy. Na ostudzonym cieście francuskim układamy warstwę kremu, dodajemy truskawki, ciasto, całość posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżą miętą.

Bardzo zielone risotto

Składniki:

200 g ryżu arborio

500 ml bulionu warzywnego

500 ml białego wina

50 ml śmietanki kremówki

50 g tartego parmezanu

1 łyż masła

1 ząbek czosnku

8 zielonych szparagów

garść zielonej fasolki szparagowej

1 mała cukinia

200 g szpinaku

1 kalarepka

świeży tymianek

świeża bazylia

Przygotowanie:

Szparagi i fasolkę gotujemy al dente, kroimy w mniejsze kawałki. Kalarepkę i cukinię kroimy w kostkę, przysmażamy na odrobinie oliwy.

Czosnek i cebulę siekamy, przysmażamy na oliwie, dodajemy ryż, a po chwili wino, stopniowo dolewamy bulion, po 20 min. dodajemy liście szpinaku i resztę warzyw, śmietankę, tymianek, doprawiamy, dodajemy masło, posypujemy parmezanem.

Zupa pomidorowo-marchewkowa

Składniki:

1,5 kg pomidorów malinowych

500 g marchewki

4 ząbki czosnku

2 pietruszki

natka pietruszki

grzanki

bulion warzywny

śmietanka

Przygotowanie:

W naczyniu żaroodpornym układamy przekrojone pomidory, marchewki, pietruszki, ząbki czosnku i tymianek. Warzywa pieczemy ok. 45 min. w 180 st. C. Następnie pomidory przecieramy przez sito lub blendujemy, łączymy z bulionem i śmietanką, marchewkę i pietruszkę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do zupy. Pomidorówkę podajemy z natką pietruszki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości