Taco rzecze Meksykanin. Chili con carne!

Krzysztof Stelmach, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotował dania tradycyjnej kuchni meksykańskiej. Było ostro, smacznie i kolorowo. Chili con carne, zupa krem z pomidorów i pieczonej papryki oraz fajita mojito z tofu. Smacznego!

Chili Con Carne

Składniki:

500 g mięsa mielonego wołowego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

400 g red kiddney beans

800 g pomidorów z puszki

łyżeczka kminu, papryki

szczypta majeranku

5 ząbków czosnku

2 duże cebule

ryż basmati

chilli powder

łyżka cukru

Zupa Krem z Pomidorów i Pieczonej Papryki

Składniki:

0.5 l wywaru z kurczaka albo warzywnego

ok. 400 g pieczonej papryki, bez skóry

1 puszka pomidorów krojonych 400g

1 łodyga selera naciowego

1 papryczka pepperoni

kolendra do dekoracji

łyżeczka papryki

4 ząbki czosnku

łyżeczka kminu

1 marchewka

2 łyżki cukru

łyżka masła

1 cebula

Fajita Mojito z Tofu

Składniki:

1 paczka kiełków słonecznika

4 placki Tortilla pszenne

łyżeczka papryki chili

łyżeczka kminu, sezam

kilka listków mięty

pieprz marynowany

400 g śmietany

1 sałata lodowa

1 avocado

sól, pieprz

limonka

1 tofu

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana