Przepisy kulinarne

Smaki Warszawy

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Daniel Twardo, szef kuchni w restauracji "Smaki Warszawy", wspólnie z Rafałem Krzysztoniakiem, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN krem z białych ziemniaków ze śmietanką i oliwą truflową, zraziki z polędwiczek wieprzowych z krewetkami i malinowy suflet w pomarańczy.

Krem z białych ziemniaków ze śmietanką i oliwą truflową

Składniki:

3 duże białe ziemniaki

śmietana 30%

natka pietruszki

sól, pieprz

oliwa truflowa

Przygotowanie:

Obieramy ziemniaki. Najlepiej, żeby były białe w środku. Gotujemy w osolonej delikatnie wodzie z zielem i liściem laurowym. Następnie blenderujemy do postaci kremu. Dodajemy odrobinę śmietanki, lekko wymieszamy i polewamy delikatnie oliwą truflową.

Zraziki z polędwiczek wieprzowych z krewetkami

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa

5 krewetek tygrysich

1 ogórek kawaszony

50 g kaszy gryczanej (torebka)

100 g podgrzybków

śmietana 30%

1 kieliszek czarwonego wina

2 cebule

musztarda

sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:

Gotujemy kaszę gryczaną. Krewetki przesmażamy na oliwie z cebulką i czosnkiem. Zalewamy czerwonym winem, czekamy aż odparuje wino. Odstawimy na bok. Polędwiczkę oczyszczamy, rozkrawamy, solimy, pieprzymy, smarujemy delikatnie musztardą, wcześniej zmieszaną z świeżym majerankiem, układamy dwa paski ogórka z beczki, wcześniej ugotowaną kaszę i nasze krewetki z połową cebulki i czosnku, na którym były przesmażane krewetki. Wszystko zawijamy, wiążemy sznurkiem do wędlin, obsmażamy na patelni grillowej, żeby były tylko paski i wkładamy do pieca na około 8 minut. Gotowe polędwiczki kroimy pod kontem i ustawimy na talerzu, sos przesmażamy na oliwce, cebulkę i podgrzybki solimy, pieprzymy, zalewamy winem czerwonym, a następnie śmietaną, czekamy jak się zredukuje śmietana. I sos gotowy.

Malinowy suflet w pomarańczy

Składniki:

4 żółtka

1 białko

100 ml soku z przetartych malin

1/2 szklanki cukru pudru

10 dkg rozpuszczonego masła

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek, żółtka mieszamy z sokiem malinowym i następnie ubijamy białko, jeśli jest sztywne dodajemy trochę wanilii. Mieszamy to wszystko z wcześniej ubitym żółtkiem i świeżą miętą. Pomarańcz wydrążamy. Wkładamy do pieca na 8 min w temperaturze 200 stopni i to na tyle.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości