Materiał promocyjny

Przepisy inspirowane Mona Lisą

Leonardo Da Vinci był jednym z pierwszych zdeklarowanych wegetarian - wyjaśnia Anna Starmach, która w kuchni DDTVN przygotowała dania kuchni włoskiej w wersji wegetariańskiej.

ZUPA Z CIECIERZYCY

Składniki:

2 cukinie pokrojone w kostkę

2 łodygi pora pokrojonego w prążki

Cebula drobno pokrojona

2 ząbki czosnku

800 g pomidorów z puszki, pokrojonych w kostkę

1 litr bulionu warzywnego

400 g ciecierzycy

250 g szpinaku

Świeżo starty parmezan

Oliwa z oliwek

PRZYPRAWY KAMIS

Sól Morska w młynku

Pieprz Kolorowy w młynku

Liście laurowe

Tymianek

Przygotowanie:

W rondlu rozgrzej oliwę dodaj pokrojony czosnek, cebulę, po chwili wrzuć pora i cukinię, duś przez chwilę. Dołóż pomidory, zioła, ciecierzycę, po chwili zalej warzywa bulionem. Gotuj około 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj pokrojony w paski szpinak, dopraw do smaku. Podawaj ze świeżo startym parmezanem.

TORT MAKARONOWY Z PIECZARKAMI

Składniki:

250 g makaronu spaghetti

Cebula drobno pokrojona

70 g masła

250 g pieczarek

1 zielona papryczka Chili

150 ml mleka

3 roztrzepane jaja

50 ml gęstej śmietany

30 g tartego parmezanu

Oliwa z oliwek

PRZYPRAWY KAMIS

Sól Morska w młynku

Pieprz Kolorowy w młynku

Gałka Muszkatołowa cała

Oregano

Przygotowanie:

Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Tortownice (20 cm) wysmaruj masłem, przełóż do niej makaron. Na patelni rozpuść masło dodaj cebulę a następnie pokrojone w plasterki grzyby. Przełóż do formy z makaronem. Wymieszaj mleko , jaja i śmietanę, dodaj przyprawy. Tak przygotowanym sosem zalej makaron w formie, posyp parmezanem. Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni.

KNEDLE ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ

Składniki:

500 g liści szpinaku

250 g sera risotta

1 jajo

Sól

Świeżo zmielony pieprz

3 łyżki maki wymieszanej z 2 łyżeczkami tymianku

50 g twardego sera pecorino

80g masła

PRZYPRAWY KAMIS:

Rozmaryn

młynku

Czosnek granulowany

Przygotowanie:

Szpinak przysmaż na patelni z odrobiną oliwy i soli i czosnku. Ostudź i odciśnij nadmiar wody, drobno pokrój. Jajko wymieszaj z rozmarynem, ricottą, startym pecorino, dodaj sól, pieprz, szpinak. Z masy lep kulki, obtaczaj je w mące z tymiankiem. Wrzucaj na wrzątek i gotuj około 2 minuty. Podawaj z masłem i parmezanem.

PANAFORTE DI SIENA

Składniki:

120 g migdałów bez skórki

120 g orzechów laskowych

100 g kandyzowanych owoców

60 g suszonych moreli

Skórka otarta z pomarańczy

60 g suszonych fig

2 łyżki kakao w proszku

Po pół łyżeczki mielonej kolendry, goździków

125 g cukru

170 g miodu

Cukier puder do posypania

PRZYPRAWY KAMIS:

Cynamon mielony

Imbir

Przygotowanie:

Orzechy praż w piekarniku ,aż ich skórka zacznie pękać. Pozbądź się ich skórki używając suchej ściereczki. Następnie grubo je posiekaj, tak samo jak migdały. Wrzuć do miski ,dodaj pokrojone figi, morele, przyprawy i kandyzowane owoce oraz mąkę i kakao, dokładnie wymieszaj. Miód z cukrem zagrzej w rondelku do temperatury około 113 stopni, zalej gorącą masą bakalie. Wymieszaj energicznie, aby wszystkie składnik się połączyły. Umieść masę w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 50 minut w temperaturze 150 stopni. Podawaj z cukrem pudrem.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana