Przepisy kulinarne

Pożywne i rozgrzewające zupy

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Zimą najlepiej sprawdzają się pożywne, rozgrzewające zupy. Dziś w kuchnia Dzień Dobry TVN Joseph „Józek” Seeletso proponuje zupy na 2010 rok: zupę z makaronem, kurczakiem, kokosem i limonką, prostą zupa z groszku oraz zupę z selera i gruszki.

Prosta zupa z groszku

Składniki:

400 g groszku

1 duża cebula (obrana i posiekana)

1 duży ziemniak (obrany i posiekany)

2 łyżki liści melisy

1 litr wywaru warzywnego

100 g masła

4 plastry boczku wędzonego

Sposób przygotowania:

Podsmaż cebulę na maśle, aż będzie miękka, dodaj ziemniaki i wywar, gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj groszek i melisę, gotuj na małym ogniu 3 minuty. Zmiksuj zupę i podaj z kleksem śmietany. Upiecz plastry boczku na chrupko. Ostudź, posiekaj i posyp nim zupę.

Zupa z makaronem, kurczakiem, kokosem i limonką

Składniki:

2 pokrojone w kostkę piersi kurczaka

100 g jajecznych nudli

2 posiekane ząbki czosnku

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka sosu rybnego

2 łodyżki trawy cytrynowej (posiekane)

1 limonka (obrana skórka i wyciśnięty sok)

1 garść liści kolendry

500 ml wywaru z kurczaka

1 łyżeczka posiekanego imbiru

2 małe papryczki chili (posiekane)

400 ml mleka kokosowego

2 posiekane szalotki

2 łyżki oleju

1 łyżeczka kurkumy

Sposób przygotowania:

Zagotuj w garnku wywar. Zamarynuj kurczaka w czosnku, sosie sojowym, soku z limonki, kurkumie. Pozostaw na 30 minut. Bardzo drobno posiekaj w blenderze trawę cytrynową, skórkę z limonki i większość liści kolendry. Powinna postać gęsta zielona pasta. Dodaj do gotującego się wywaru. Gotuj na małym ogniu i dodaj nudle. Gotuj 4 minuty, aż będą miękkie. Wyjmij nudle z wywaru. Na patelni na oleju podsmaż imbir, chili i szalotki. Kiedy szalotki się zezłocą, dodaj kurczaka I też usmaż na złoto. Dodaj do wywaru kurczaka, marynatę, nudle, mleko kokosowe. Gotuj 5 minut. Wlej na patelnię odrobinę wody, żeby zeskrobać cały smak, który przykleił się do dna. Przelej to wszystko do zupy. Dodaj resztę kolendry.

Moja zupa z selera i gruszki

Składniki:

675 g obranych gruszek

2 łyżki oleju słonecznikowego

1 posiekana cebula

450 g selera (obranego i posiekanego)

1,2 litry wywaru warzywnego

Sól i pieprz

Śmietanka sojowa

1 łyżeczka masła sojowego

2 łyżeczki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Pokrój gruszki w plastry i ugotuj je w 300 ml wody aż będą miękkie. Zmiksuj gruszki z wodą. Rozgrzej olej i usmaż na nim cebulę. Kiedy będzie miękka, dodaj seler i gotuj pod przykryciem 10 minut. Zalej wywarem i dodaj zmiksowane gruszki. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut. Zmiksuj zupę i przelej do czystego garnka. Podgrzej i dopraw do smaku. Jeśli chcesz, dodaj do zupy masło. Podawaj z kleksem śmietanki i posiekanym szczypiorkiem.

Przepisy autorstwa Josepha Seeletso.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości