Materiał promocyjny

Plażowe dania dla małych i dużych. Co zabrać ze sobą nad wodę?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Projekt Plaża 2022: zapraszamy do Międzyzdrojów - Sokołów
Projekt Plaża 2022: zapraszamy do Międzyzdrojów - Sokołów
Jakie będzie lato w tym roku?
Jakie będzie lato w tym roku?
Zaplanuj wakacje dziecka w przedszkolu
Zaplanuj wakacje dziecka w przedszkolu
Wakacje w tym roku droższe o średnio 20%
Wakacje w tym roku droższe o średnio 20%
Front blond - trend lata 2022
Front blond - trend lata 2022
Zadbaj o swoje stopy na lato
Zadbaj o swoje stopy na lato
Makijaż na lato
Makijaż na lato
Podczas wypoczynku na plaży można zgłodnieć. Wakacyjna przekąska musi być nie tylko pożywna, ale również smaczna, aby przypadła do gustu najmłodszym, którzy latem potrzebują wyjątkowej dawki energii. Piotr Wojtasik sprawdził, co w plenerowej kuchni Projektu Plaża przygotował Sebastian Olma.

Plażowe dania dla dzieci

Przygotowanie wakacyjnych posiłków to niemałe wzywane. Dzieci potrafią być naprawdę surowymi krytykami kulinarnymi. I tutaj z pomocą przychodzi Sebastian Olma.

- Przygotowaliśmy roladki z parówek z warzywami, parówki drobiowe Sokoliki, poza tym mamy bajgle z szyneczką drobiową, bardzo istotne jest to, że są to wędliny bez konserwantów - wyjaśnił kucharz. - Dwa razy k: kolorystyka i kreatywność. Nasze parówki, które są bez osłonek, zawierają 90 proc. mięsa i tylko 10 proc. tłuszczu, zawijamy w naleśniki. Możemy je piec, grillować. Zrobiłem też tortillę z szynką wieprzową: warzywa, sos jogurtowy. Każdą z tych rzecz możemy łatwo zapakować i wziąć na plażę - dodał.

Po dniu spędzonym na plaży świetnie sprawdzą się dania jednogarnkowe. Doskonałym pomysłem może być risotto przyrządzone z grzybami, które wkrótce pojawią się w polskich lasach. Całość uzupełnią Sokoliki Futbolówki, czyli parówki przypominające piłki symbolizujące dwie rywalizujące drużyny. Takie dane sprawi, że cała rodzina zagra do wspólnej bramki.

Jednogarnkowe dania na wakacje

Na plaży w Międzyzdrojach przygotowano również danie dla tych, którzy nie wyobrażają sobie posiłku bez solidnego kawałka mięsa. Tu w roli głównej wystąpiła cielęcina.

- To bardzo zdrowe mięso i dzieci je uwielbiają, to też fantastyczny komponent wielu dań - podkreślił Sebastian Olma. - Przygotowałem pulpeciki cielęce, do których dodam pomidorki i cebulę dymkę - wyjaśnił.

Cielęcina Sokołów doskonale sprawdzi się na grillu, gdzie łagodnie przypieczona zyska wspaniały, złoty kolor. Upieczone mięso sprawdzi się doskonale również w roli wędliny, gdy po ostudzeniu pokroimy ją w cienkie plastry.

Wszystkie odcinki Dzień Dobry Wakacje i Dzień Dobry TVN znajdziesz na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Adam Barabasz

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry Wakacje

Materiał promocyjny
podziel się:
Prowadzący:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana