Przepisy kulinarne

Pachnące wiosną potrawy Basi Ritz

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Basia jest pierwszą zwyciężczynią programu „Masterchef”. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała potrawy w sam raz na wiosenne przesilenie. Idealnie nadają się, by dziarskim krokiem przejść przez próg wiosny, która już puka do naszych drzwi. Granola z jogurtem i owocami, quinoa ze szpinakiem i krótko smażonym łososiem, krem czekoladowy z awokado i szpinakiem oraz ekspresowe lody truskawkowe z czarnym pieprzem i czekoladą. Było jak w Ritzu!

 

Granola z jogurtem i owocami

Składniki „suche”:

400 g płatków owsianych pełnoziarnistych

50 g złotego siemienia lnianego

100 g otrębów owsianych

50 g ziarna słonecznika

100 g posiekanych migdałów

50 g posiekanych orzechów włoskich

50 g orzechów pekan (można zastąpić innymi, np. orzechami nerkowca lub laskowymi)

Składniki „mokre“:

2 łyżki syropu klonowego

1 łyżka płynnego miodu

100 ml oleju rzepakowego dobrej jakości

20 g brązowego cukru Muscovado

½ łyżeczki soli morskiej

½ łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub miąższ z 1 laski wanilii

Dodatkowo:

jogurt

owoce (co popadnie: kiwi, pomarańcze, ananas, banan itd. Chętnie również suszone owoce, takie jak żurawina, morele, jeżeli ktoś lubi mogą być suszone śliwki)

świeża bazylia, parę listków

Sposób wykonania:

Składniki „suche“ umieścić w misce i dobrze wymieszać. Składniki „mokre” umieścić w rondelku i doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Pogotować chwilę i ciepłym, lekko zredukowanym płynem zalać składniki suche. Dobrze wymieszać, do całkowitego wchłonięcia płynu przez płatki. Tak przygotowaną mieszankę podzielić na pół i wysypać na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia posmarowanym lekko olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140°C z termo obiegiem na ok. 15 – 20 minut. Granola powinna nabrać ładnego, bursztynowego koloru.

Blachy wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Po wyjęciu z pieca Granola będzie jeszcze miękka, lecz kiedy się ostudzi, będzie idealnie chrupiąca. Schłodzoną Granolę połamać rękami.Przechowywać w szczelnych pojemnikach.

Podawać na śniadanie z jogurtem i świeżymi lub suszonymi owocami. Można dodatkowo polać miodem.

Quinoa ze szpinakiem i krótko smażonym łososiem

Składniki dla 4 osób

2 filiżanki quinoa

4 filiżanki wywaru z warzyw (można oczywiście zastąpić wodą lub jakimkolwiek innym wywarem)

2 łyżki suszonej żurawiny

1 ząbek czosnku

1 mała papryczka chili, posiekana

6 garści młodego szpinaku

ok. 16 pomidorków koktajlowych

oliwa z pierwszego tłoczenia

sól morska

świeżo zmielony czarny pieprz

garść zrumienionych płatków migdałów (na patelni bez tłuszczu)

Dodatkowo:

4 filety z łososia

oliwa z pierwszego tłoczenia

sok z cytryny

sól morska

świeżo zmielony czarny pieprz

czerwony pieprz, lekko nadgnieciony w moździerzu

Sposób wykonania

Ziarna quinoa umyć pod bieżącą wodą na sitku. Umieścić w garnku i zalać wywarem (jeżeli wodą, to naturalnie osoloną), doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować (ma tylko lekko bulgotać) przez ok. 13 minut. Na ok. 1 minutę przed końcem gotowania dodać żurawinę. Chili posiekać, czosnek pokroić w bardzo cienkie płatki. Szpinak umyć, osuszyć, usunąć łodyżki. Pomidorki pokroić w ćwiartki.Na patelnię wlać odrobinę oliwy, dodać czosnek i chili, lekko podsmażyć. Patelnię zestawić z ognia, dodać szpinak i komosę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać pomidorki i zrumienione płatki migdałów. Filety z łososia umyć, dokładnie osuszyć i krótko obsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą. Doprawić solą morską, pieprzem i skropić cytryną.

Krem czekoladowy z awokado i szpinakiem

Składniki na 4 porcje:

2 świeże jaja ekologiczne

1 dojrzałe awokado

1 garść świeżego młodego szpinaku

2 -3 garści mrożonych malin

150 ml mleka kokosowego dobrej jakości

2 czubate łyżki kakao dobrej jakości

starta skórka z ½ limonki (ewentualnie odrobina soku do smaku)

3-4 łyżki miodu lub syropu z agawy lub klonowego

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki umieścić w wysokim pojemniku i dokładnie zblendować. Dosmakować miodem i sokiem z limonki.

Ekspresowe lody truskawkowe z czarnym pieprzem i czekoladą

Składniki:

500 g mrożonych truskawek

300 g jogurtu greckiego lub 300 g śmietany piątnicy do deserów 36%

ok. 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

miód płynny o delikatnym smaku (np. akacjowy)

czarny, świeżo zmielony pieprz (ok. ½ - 1 łyżeczki, grubo zmielony)

100 g czekolady gorzkiej (50% kakao), dobrej jakości!

Sposób wykonania

Truskawki wyjąć z zamrażarki i pozostawić na ok. 10-15 minut w temperaturze pokojowej. Czekoladę posiekać. Truskawki i jogurt umieścić w wysokim pojemniku lub maszynie kuchennej, dodać 2 – 3 łyżki miodu i sok, zmiksować dokładnie blenderem. Dodać czekoladę i świeżo zmielony czarny pieprz, wymieszać. Przyprawić do smaku miodem. Jeżeli masa lodowa zrobiła się w trakcie przygotowania zbyt płynna, wstawić na parę minut do zamrażarki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości