Materiał promocyjny

Ostatkowa rozpusta

W Tłusty Czwartek można jeść pączki i faworki do woli. Mistrzynie kulinarnych słodkości - Beata i Anna Kartowicz - przeniosły nas w świat „ostatkowej rozpusty”!

Pączki wielkopolskie

Składniki:

1 kg mąki szklanka cukru szklanka żółtek szklanka tłuszczu (masło) 2 szklanki mleka 10 dkg drożdży Szczypta soli 2 łyżki spirytusu Smalec do smażenia Do wyboru: konfitura, ajerkoniak, powidła

Lukier:

2 białka 30 dkg cukru pudru 1 soku z cytryny

Wszystko połączyć i można lukrować pędzelkiem

Przygotowanie:

Żółtka ubić z cukrem, do tego dodać przesianą mąkę, letnie mleko, rozpuszczony tłuszcz, spirytus, sól a następnie rozczyn z drożdży. Wszystko dokładnie wymieszać, wyrobić ubijając. Pozostawić do wyrośnięcia . Następnie rozwałkować na grubość palca. Wykrawać szklanką pączki i już można nadziewać powidłami śliwkowymi, konfiturą różaną, ajerkoniakiem. Zlepić i smażyć na tłuszczu. Po wyjęciu odsączyć na ręczniku papierowym. A następnie posypać cukrem pudrem lub lukrować.

Pączki amerykańskie

Składniki:

2 1 szklanki mąki 3 jajka 1 1/3 szklanki mleka 1 1/3 szklanki cukru 6 łyżeczek stopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczki soli 1 łyżeczki gałki muszkatołowej Olej lub smalec

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy i wygniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na 4 godziny. Wykrawamy szklanką okrągłe koła (a w środku tych kół wykrawamy małe kieliszkiem). Muszą poleżeć 12 min. Smażymy przez 60 sekund.

Faworki - Chruściki

Składniki:

200 g mąki 3 żółtka 3 łyżki gęstej śmietany 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka spirytusu tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Zagniatamy ciasto, długo wyrabiamy i ubijamy wałkiem. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie musimy rozwałkować ciasto cienko i wycinać chruściki radełkiem. Smażymy na tłuszczu. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz też inne, sprawdzone przepisy na pączki i faworki:

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana