Przepisy kulinarne

Maciej i Monika. Kuchnia dla alergików

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Kuchnia dla alergików

Proponujemy cztery przepisy dla osób na diecie bezglutenowej. Wafelki ryżowe z paprykarzem mogą być spożywane przez osoby ze skazą białkową.

Wafelki ryżowe z paprykarzem

Składniki:

opakowanie małych wafelków ryżowych (najlepiej pełnoziarnistych)

paprykarz:

1 czerwona papryka

1/4 szklanki ryżu

1 czubata łyżka czerwonej soczewicy

1 mała marchewka

1 por

1 mała czerwona cebula

1/2 szklanki startego selera

1 liść laurowy

1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego

1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego

1 łyżeczka słodkiej papryki

szczypta pieprzu cayenne

1/2 łyżeczki cząbru

1/4 łyżeczki lubczyku

sól do smaku

sok z 1/2 cytryny

mały słoik koncentratu pomidorowego

1/4 szklanki oliwy z oliwek

natka pietruszki do przybrania

Przygotowanie:

Ryż z soczewicą gotujemy po pokrywką w 2 i 1/2 ilości lekko osolonej wody (na małym gazie). Starty seler i startą marchewkę dusimy na oliwie ok. 5 minut i dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i pora. Po kolejnych 5 minutach dodajemy drobno pokrojoną paprykę i przyprawy. Przykrywamy pokrywką i dusimy aż papryka stanie się miękka. Dodajemy koncentrat, sok z cytryny i całość mielimy na jednolitą masę (jeżeli masa okaże się zbyt gęstam, można dodać odrobinę wody). Dodajemy ugotowany ryż z soczewicą i całość dokładnie mieszamy. Pastę nakładamy na wafelki i ozdabiamy listkami pietruszki.

Makaron gryczany-soba z sosem grzybowym

Składniki:

2 szklanki mąki gryczanej

woda

sól

sos:

1 mały por

200 g pieczarek

garstka suszonych grzybów (np. podgrzybki)

200 ml śmietanki 30%

5 listków świeżej szałwii

1 ząbek czosnku

sól i pieprz do smaku

2 łyżki oliwy z oliwek

łyżka masła

Przygotowanie:

Do mąki gryczanej dodajemy tyle wody aby uzyskać ciasto o konsystencji pierogowego. Podsypując mąką gryczaną rozwałkowujemy cienki placek i tniemy na paski o szerokości ok. 0,5 cm. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 5-7 minut (al dente). Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Pora i pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Grzyby suszone mielimy w młynku do kawy na proszek (można bardzo drobno poszatkować). Na patelni podgrzewamy oliwę z masłem, dodajemy poszatkowaną szałwię, wyciśnięty ząbek czosnku, zmielone grzyby i pora. Po ok. 5 minutach duszenia pod pokrywką dodajemy pieczarki oraz sól i pieprz. Po kolejnych 10 minutach dolewamy śmietankę. Sos mieszamy z ugotowanym makaronem.

Podpłomyki gryczane z pastą bakłażanowo-pomidorową

Składniki:

2 szklanki mąki gryczanej

kmin rzymski

czarnuszka

sezam

sól

woda

opakowanie twardej greckiej fety

pasta:

1 średni bakłażan

mały słoik koncentratu pomidorowego

1 ząbek czosnku

1/2 pęczka pietruszki

sól i pieprz do smaku

1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

5 łyżek oliwy z oliwek

sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Nakłuwamy bakłażana wykałaczką i wkładamy do piekarnika ( 200 stopni) na ok. 30 minut. Do mąki gryczanej dodajemy tyle wody aby uzyskać ciasto o konsystencji pierogowego. Podsypując mąką rozwałkowujemy na cienki placek, posypujemy przyprawami ( samą czarnuszką, sezamem lub kminem) oraz solą i ponownie przewałkowujemy. Wycinamy foremką kółeczka o średnicy ok. 6-7 cm. Pieczemy na suchej ( najlepiej żeliwnej) patelni z dwóch stron aż się przyrumienią. Upieczonego, miękkiego bakłażana obieramy ze skóry, kroimy w malą kostklę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy wyciśnięty czosnek, bakłażana, sól pieprz, pieprz cayenne i na końcu koncentrat pomidorowy Dusimy 5 minut i zdejmujemy z gazu. Dodajemy sok z cytryny i drobno poszatkowaną pietruszkę. Na każdy placek nakładamy odrobinę pasty i plasterek fety.

Sezamki amarantusowe

Składniki:

2 łyżki miodu lub melasy

5 łyżek popingu z amarantusa

5 łyżek mielonych migdałów

5 łyżek sezamu

15 g masła

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę. którą rozkładamy w płaskim, posmarowanym masłem naczyniu (grubość ok. 1 cm). Wstawiamy do lodówki na 1 godz. Kroimy w małe kwadraciki i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temp. 150 st. na złotobrązowy kolor. Blachę, na której pieczemy trzeba posmarować masłem albo wyłożyć papierem do pieczenia.

Przepisy autorstwa Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i Macieja Szaciłło.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości