Materiał promocyjny

Dodatki do pieczywa

Piotr Kucharski, zwycięzca 2. edycji "Gotuj o wszystko" upiekł w kuchni Dzień Dobry TVN bułki z ziarnami, a także przygotował dodatki do pieczywa: bryndzę z orzechami laskowymi, pastę z suszonych pomidorów i pastę z tuńczyka.

Bułki z ziarnami

Składniki:

30 g drożdży

1 łyżeczka cukru

200 g letniej wody

150 g mąki żytniej razowej

300 g mąki pszennej

50 g ziaren oleistych np. słonecznika, dyni

siemienia lnianego, plus porcja do posypania bułek

1 łyżeczka soli

3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, odstawić. W dużej misce wymieszać ze sobą mąkę żytnią, mąkę pszenną, sól i nasiona, dodać rozczyn z drożdży i olej, dobrze wyrobić ręką. Podzielić ciasto na 10 równych części i uformować bułki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 min. Wierzch posmarować wodą i posypać ziarnami. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 20-25 min.

Bryndza z orzechami laskowymi

Składniki:

200 g bryndzy

2 łyżki posiekanych orzechów laskowych

1 łyżka miodu

sól i pieprz do smaku

garść kiełków słonecznika

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Jeśli serek jest zbyt gęsty dodać odrobinę mleka.

Pasta z suszonych pomidorów

Składniki:

100 g suszonych pomidorów w oliwie

1 ząbek czosnku

200 g sera feta

3 łyżki posiekanej świeżej bazylii

4 łyżki majonezu

pieprz

Przygotowanie:

Pomidory i czosnek bardzo drobno pokroić, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem do smaku.

Pasta z tuńczyka

Składniki:

3 jajka ugotowane na twardo

pęczek cebuli dymki

2 puszki tuńczyka, odsączone

1 puszka kukurydzy, odsączona

2-3 łyżki majonezu

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jajka obrać i pokroić w kostkę, dymkę posiekać, przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Doprawić do smaku.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana