Świdośliwa – gatunki, odmiany i uprawa

Świdośliwka (świdośliwa)
Świdośliwka
Źródło: Akchamczuk/Getty Images
Świdośliwa to rozłożysty krzew lub niewielkie drzewo, które warto uprawiać ze względu na jego walory ozdobne i smakowe. W okresie wczesnej wiosny roślinę zdobią liczne, najczęściej białe kwiaty. Owoce świdośliwy są jadalne, wyglądem przypominają borówki. Wykorzystuje się je m.in. do produkcji słodkich przetworów.

Świdośliwa ma różne gatunki i odmiany. Najbardziej popularna jest świdośliwa lamarcka (kanadyjska). To duży krzew odpornym na mróz, dlatego łatwo go uprawiać. Świdośliwa olcholistna to z kolei gatunek obejmujący niższe odmiany, ale wyróżniające się równie dużymi i smacznymi owocami.

Co to jest świdośliwa?

Świdośliwa należy do rodziny różowatych, jest rośliną długowieczną – może dawać owoce nawet przez 70 lat. Ma formę krzewu lub niewielkiego drzewka. Naturalnie występuje w Ameryce Północnej i Europie. W Polsce, szczególnie w części południowej, można spotkać świdośliwę lamarcką. Krzew jest uprawiany jako roślina ozdobna, choć jego dużym atutem są też smaczne owoce, które wyglądem przypominają borówkę amerykańską.

Jak wygląda świdośliwa?

W zależności od wielkości, jaką osiąga (maksymalnie do 20 m wysokości), jest rozłożystym krzewem lub drzewem o luźnej koronie. Posiada lancetowate liście i nieduże, najczęściej białe kwiaty. Cechą wyróżniającą świdośliwę są jej słodkie, okrągłe owoce, przypominające borówkę. Przybierają one barwę czerwoną, fioletową lub czarną. Liście na początku są czerwone, potem zielone, a na jesień zmieniają barwę na jaskrawe odcienie – od fioletu do pomarańczy.

Świdośliwa – najpopularniejsze gatunki

Świdośliwa to roślina, która obejmuje ponad 25 różnych gatunków. Do tych najpopularniejszych należą:

  • świdośliwa lamarcka – znana również jako świdośliwa kanadyjska. Naturalnie występuje w Ameryce i Europie. Osiąga do 10 m wysokości. Ma niewielkie białe kwiaty, gęsto porastające drzewko na przełomie wiosny. Owoce rosną w lipcu;
    • świdośliwa olcholistna – ma pionowy pokrój z tendencją do rozłożystego. Maksymalnie osiąga do 5 m wysokości. Jej odmiany mają duże owoce, które rosną bardzo obficie na krzewie;
      • świdośliwa jajowata – może osiągnąć do 2 m wysokości. Płatki kwiatów mają zaokrąglony, jajowaty kształt. Owoce nie są duże, mają do 1 cm wielkości. W porównaniu z innymi gatunkami jest mniej okazała;
        • świdośliwa drzewiasta – osiąga do 10 m wysokości. Ma formę drzewa lub dużego krzewu. Cechuje ją wyprostowany i dość zwarty pokrój. Jej kwitnienie przypada na okres wczesnej wiosny;
          • świdośliwa gładka – osiąga do 7 m wysokości. Występuje jako wyprostowane drzewo lub bardzo rozłożysty krzew. Ma drobne kwiaty i większe owoce – do 2 cm wielkości. Kwitnie na przełomie maja;
            • świdośliwa kłosowa – osiąga do 3 m wysokości. Ma niewielkie liście i małe owoce, które osiągają do 8 mm wielkości. W tym gatunku kwiaty są białe, niekiedy też bladoróżowe. Przybiera formę rozłożystego krzewu.

              Świdośliwa – polecane odmiany

              Odmiany świdośliwy są zróżnicowane pod względem wielkości czy liczby owoców. Do tych popularnych i polecanych należy świdośliwa "Smoky". Ma ona najsłodsze owoce i daje bardzo obfite plony, osiąga do 4,5 m wysokości. Z kolei świdośliwa "Ballerina" rośnie do 3 m wysokości. Ma formę rozłożystą i obficie kwitnie. Sadzonki świdośliwy ‘Honeywood’ są polecane ze względu na drzewiasty pokrój, osiągający do 5 m wysokości, i duże, licznie porastające roślinę owoce.

              Świdośliwa – właściwości i zastosowanie

              Jeśli chodzi o zastosowanie świdośliwy, jej owoce można jeść na różne sposoby. Świetnie smakują na surowo, ale można je także dodawać do deserów lub robić z nich soki, nalewki, dżemy czy konfitury. Przetwory ze świdośliwy są bardzo zdrowe, bogate w witaminy (np. A, C i z grupy B) i wartościowe składniki mineralne (potas, magnez, wapń, żelazo, błonnik, biotyna, ryboflawina). Owoce świdośliwy nadają się do suszenia, dzięki czemu ich wyjątkowym smakiem można cieszyć się przez cały rok.

              Świdośliwa – uprawa

              Uprawa świdośliwy nie jest skomplikowana. Roślina jest dość tolerancyjna pod względem stanowiska i gleby, więc nadaje się do sadzenia w ogrodach, np. jako soliter lub żywopłot. Krzew bądź nieduże drzewo najlepiej rośnie w miejscach słonecznych, ewentualnie w półcieniu. Nie ma specjalnych preferencji odnośnie gleby (od lekko kwaśnych do lekko zasadowych). Jej rodzaj powinien być dobrany do odpowiedniej odmiany. Źle znosi zarówno nadmiar wody, jak i suszę, dlatego dobrze jest utrzymywać umiarkowaną wilgotność podłoża. W okresie słabszego wzrostu lub wczesną wiosną roślinę warto nawozić preparatami z potasem i fosforem. Świdośliwa jest mrozoodporna, dlatego nie wymaga dodatkowego okrycia. Sadzenie świdośliwy w formie sadzonek doniczkowych najlepiej wykonać wiosną. Przy uprawie kilku sztuk należy zachować odległość między krzewami (przynajmniej 1 m). Słabsze odmiany można sadzić gęściej. Rozmnażanie świdośliwy wykonuje się przez wysiew nasion, odrosty korzeniowe, odkłady czy sadzonki zielne.

              Zobacz także:

              Zobacz wideo: Jak przesadzać krzewy?

              Źródło: x-news
              sposób na wnętrze
              sposób na wnętrze

              Autor: Adrian Adamczyk

              Źródło zdjęcia głównego: Akchamczuk/Getty Images

              podziel się:

              Pozostałe wiadomości

              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
              Materiał promocyjny

              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana