W sztuce „Single i remiksy” Weronika Książkiewicz wcieliła się w postać despotycznej i apodyktycznej szefowej ogromnej korporacji, a w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała dania, w których głównym składnikiem były warzywa strączkowe. Aktorce towarzyszył Piotr Kucharski.


Pomidorowa fasola z kurczakiem

Składniki:
300 g fasoli jaś
1 cebula
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
800 g pomidorów z puszki
4 filety z piersi kurczaka
1 brokuł
pieprz i sól

Sposób przygotowania:
Fasolę namoczyć przez noc. Następnego dnia odsączyć i ugotować do miękkości w nowej porcji wody. W tym czasie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek na oliwie aż będą miękkie. Dodać filety z piersi kurczaka. Obsmażyć przez chwilę z każdej strony. Dodać pomidory i ugotowaną fasolę. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić całość na wolnym ogniu przez 40 minut do 1 godziny. Jeśli potrawa będzie za gęsta podlać wodą. Pod koniec dodać brokuł podzielony na różyczki. Dusić całość aż brokuły będą miękkie. Doprawić sola i pieprzem.

Zimowa biała sałatka z fasolą
Składniki:
350 g fasoli białej drobnej
6 łyżek oliwy
2 gałązki tymianku
1 cytryna
1 łyżka octu winnego
1 mała główka kalafiora
1 koper włoski
1 garść posiekanej natki pietruszki
100 g sera feta
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Fasolę namoczyć przez noc. Następnie odsączyć i ugotować do miękkości w czystej wodzie. Rozgrzać oliwę z oliwek. Obrać listki z tymianku i dodać do oliwy. Podgrzać całość przez chwilę i odstawić na bok. Kalafior pokroić na małe kawałki, wymieszać z fasolą i pokrojonym w piórka koprem włoskim. Dodać pokruszoną fetę. Tymiankową oliwę wymieszać z otartą skórką cytryny, sokiem wyciśniętym z cytryny, octem i natką pietruszki. Polać całość sałatki, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Zupa krem z fasoli i dyni
Składniki:
150 g grochy łuskanego połówki
2 łyżeczki curry
3 łyżki oliwy
2 cebule
1 jabłko
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
600 g miąższu dyni
1,5 litra bulionu warzywnego
300 ml mleka
sok z jednej cytryny
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Groch namoczyć przez noc. Następnie odsączyć i ugotować do miękkości w czystej wodzie. Curry podprażyć na patelni przez około 2 minuty. Następnie dodać oliwę z oliwek, pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek jabłko i imbir. Smażyć całość przez około 5 minut.
W tym czasie w dużym garnku ugotować w bulionie mleku drobno pokrojoną dynię i już wcześniej podgotowany groch. Następnie dodać podprażone przyprawy. Gotować całość jeszcze jakiś czas. Następnie zmiksować blenderem. Doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
Można podawać z jogurtem greckim.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
85
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0