Materiał promocyjny

Winiarska i Zborowska w kuchni

W kuchni Dzień Dobry TVN Maria Winiarska i Zofia Zborowska razem z Andrzejem Polanem przyrządziły dla nas kilka smacznych potraw.

Zupa z młodych warzyw z pulpecikami rybnymi

Składniki:

Filet łososia 200g

Jajko 1szt

Bułka tarta 2łyżki

Cebula 1szt

Koperek,

Przyprawa uniwersalna Kucharek,

Biały pieprz,

Przygotowanie:

Cebulę szklimy na maśle. Łososia i cebulę mileimy w maszynce do mięsa. Do zmielone ryby dodajemy bułkę tartą, koperek, biały pieprz i przyprawę uniwersalną Kucharek. Z powstałej masy formujemy małe pulpeciki.

Składniki:

Młoda włoszczyzna 2pęczki

Marchewka młoda 1pęczek

Młode ziemniaki 200g

Kapusta młoda 1 główki

Kalafior 1szt

Brokuła 1szt

Papryka czerwona 1szt

Pieprz czarny,

Rosół z kury Kucharek,

Śmietana 22% 100ml

Przygotowanie:

Młodą włoszczyznę, marchewkę, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wsypujemy do garnka i zalewamy gorącą wodą. Kapustę i paprykę kroimy w grubszą koastkę i też dodajemy do gotujących warzyw. Dodajemy rosół z kury Kucharek, czarny pieprz. Kiedy warzywa bedą prawie miękkie dodajemy różyczki kalafiora, brokułów. Zupę warzywną zabielamy śmietaną. Do powstałej zupy wrzucamy pulpeciki rybne i trzymamy na ogniu jeszcze około 5 minut.

Pieczony kurczak z kaszą gryczaną

Składniki:

Kurczak cały 1szt

Kasza gryczana 100g

Wątróka drobiowa 100g

Pieczarki 200g

Zielony groszek 80g

Cebula 2szt

Masło 100g

Przyprawa uniwersalna Kucharek

Rosół z kury Kucharek,

Koperek, natka pietruszki,

Czarny pieprz,

Przygotowanie:

Kurczaka filetujemy i posypujemy przyprawą uniwersalną Kucharek oraz czarnym pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy pokrojone w kostkę wątróbki. Krótko smażymy i zdejmujemy je z patelni. Na tej samej patelni szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę podlewając ją delikatnie na koniec wodą. Na drugiej patelni przesmażamy pieczarki pokrojone w drobną kostkę lub plasterki. Smażymy aż pieczarki odparują. Teraz przyszła pora na kaszę gryczaną. Suchą wsypujemy na patelnię dla towarzystwa pieczarkom i wszystko razem jeszcze smażymy. Rosół z kury Kucharek rozpuszczamy w wodzie, podkręcamy jego smak świeżą natką i koperkiem . Powstałym rosołem podlewamy kaszę i mieszamy. Prawie uprażoną kaszę przesypujemy do miski, dodajemy wątróbkę, zielony groszek, czarny pieprz i majeranek. Dodajemy jeszcze jajko, wszystko dokładnie mieszamy i powstały farsz umieszczamy w kurczaku. Pieczemy Gościa w piekarniku około 1 godziny podlewając pozostałym rosołem.

Młoda marchewka z estragonem

Składniki:

Marchew młoda 3pęczki

Kalarepka 2szt

Masło 40g

Śmietana 22% 100ml

Estragon,

Przyprawa uniwersalna Kucharek smak wiosny

Przygotowanie:

Marchewkę myjemy i kroimy wzdłuż na pół, pamiętając aby zostawić zielone końcówki. Kalarepkę kroimy w batoniki. Marchewki podsmażamy na maśle wraz z kalarepką. Podlewamy wodą i dusimy kilka minut. Pod koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z przyprawą uniwersalną Kucharek, szczyptą cukru. Do warzyw w śmietanie dodajemy listki estragonu i już!. Gotowe.

Ciasto rabarbarowo-truskawkowe

Składniki:

Mąka 150g

Kakao 50g

Masło 100g

Żółtka 4szt

Cukier 80g

Przygotowanie:

Zw/w składników przygotowujemy ciasto kruche. Wykładamy blaszkę i pieczemy w temp. 180 stopni około 10 minut. Po podpieczeniu ciasto posypujemy bułką tartą i wykładamy lekko odciśnięty rabarbar wcześniej zasypany 2 łyżkami cukru. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 12 minut.

Rabarbar 300g

Cukier 150g

Budyń waniliowy 2szt

Żółtka 6szt

Masło 100g

Mleko 500ml

Truskawki 500g

Przygotowanie:

Budyń rozpuszczamy w połowie mleka, dodajemy żółtka. Pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy udyń z jajkami. Gotujemy do uzyskania gęstego kremu. Na jeszcze gorący wykładamy pokrojone masło, wszystko mieszamy. Krem wykładamy na ciasto z rabarbarem i dajemy do schłodzenia. Na wierzch wykładamy truskawki.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana