Przepisy kulinarne

W kuchni DDTVN: wiosenne słodkości

W kuchnia Dzień Dobry TVN zaczęła się już wiosna. Z tej okazji Bartek Boratyn i jego wiosenne desery: truskawkowo-pistacjowa tarta francuska, bunt cytrynowo-tymiankowy, miętowo-czekoladowe doniczki, limonkowe cupcakes z kremem maślanym. Zobaczcie, jak Dorota Wellman i Marcin Prokop poradzili sobie z dekorowaniem babeczek.

Truskawkowo-pistacjowa tarta francuska

Składniki:
1 arkusz mrożonego ciasta francuskiego
1/2 filiżanki niesolonych, łuskanych orzechów pistacjowych
2 łyżki cukru 
1 kg świeżych truskawek 
1/2 szklanki dżemu morelowego
Budyń waniliowy
Mąka do oprószenia stołu

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 175 st. C.
Na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkować ciasto francuskie na prostokąt.
Przenieść do blachy do pieczenia pokrytej pergaminem.
Zamrozić aż zrobi się twarde, 10 minut.
Widelcem nakłuć całe ciasto aby zapobiec wzrostowi.
Piec aż będzie złote, 20 do 25 minut.
Rozsmarować wcześniej przygotowany budyń na cieście i układać pokrojone truskawki.
Obsypać zmielonymi pistacjami z cukrem.
Wszystko dokładnie polać rozpuszczonym dżemem.

Bunt cytrynowo-tymiankowy

Składniki:
0,5 kg cukru
8 jajek
450 g masła
1 kg mąki
25 g proszku do pieczenia
450 g mleka
Skórka i sok z 2 cytryn
Świeży tymianek

Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia.
Następnie mleko z cytryną oraz tymiankiem, a na końcu rozpuszczone ciepłe masło.
Miksujemy wszystko i przekładamy do foremki.
Pieczemy ok 1 godz. w temperaturze 170 st. C.

Miętowo-czekoladowe doniczki

Składniki:
1/4 szklanki plus 2 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka plus 1 1/2 łyżeczki kakao
1 i 1/4 filiżanki śmietany kremówki
1 i 1/4 filiżanki mleka
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szklanka ciemnej czekolady, posiekanej 
Napar z mięty - 1/2 łyżeczki 
1 łyżka plus 1 i 1/2 łyżeczki masła, pokroić na małe kawałki
10 ciasteczek czekoladowych 
Gałązki mięty
Sól

Limonkowe cupcakes z kremem maślanym

Składniki:
170 g jogurtu naturalnego
170 g drobnego cukru do wypieków 
100 g rozpuszczonego masła 
200 g mąki pszennej 
3 jajka
3/4 łyżeczki sody
Skórka otarta z 2 limonek oraz sok
Szczypta soli

Przygotowanie:
Do miski wrzucamy wszystkie nasze składniki i dokładnie miksujemy.
Przekładamy do foremek na cupacakes.

s i pieczemy w 170 st. C ok 25/30 min.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
57
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0