Zupa rybna z ryb słodkowodnych z owocami morza to jedna z ulubionych potraw Macieja Kuronia. Jego synowie, Jan i Jakub, przyrządzili ją i inne ulubione potrawy swojego ojca w kuchni Dzień Dobry TVN.

Grzanki po hiszpańsku

Składniki (dla 4 osób):
8 kromek chleba (może być to zwykły wiejski)
3 pomidory
3 ząbki czosnku
50 g oliwy
6 filetów anchois marynowanych w oliwie

Sposób przyrządzania:
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Kromki chleba grillujemy na ruszcie po 2-3 minuty z każdej strony lub pieczemy nad ogniskiem na patyku. Następnie każdą kromkę nacieramy czosnkiem, skrapiamy oliwą i nakładamy filety z anchois oraz plastry pomidora. Do dekoracji można użyć świeżej bazylii.

Zupa rybna z ryb słodkowodnych z owocami morza

Składniki (dla 4 osób):
1,5 l wywaru rybnego lub wody
700 g różnych wyfiletowanych ryb słodkowodnych
300 g krewetek
3 duże różnokolorowe papryki
3 cebule
3 ząbki czosnku
500 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
20 g słodkiej papryki w proszku, 1 ostra papryka typu czuszka lub chilli
1 puszka pomidorów bez skórki typu concasse
sól, kieliszek białego wytrawnego wina
3 łyżki oleju lub smalec
sok z 1 cytryny
ewentualnie 2 kostki rosołowe drobiowe

Sposób przyrządzania:
W rondlu rozgrzewamy olej lub smalec, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek a kiedy się zeszklą, pokrojoną w paski paprykę. Przesmażamy i dodajemy sproszkowaną słodką i ostrą paprykę oraz pomidory. Wkładamy pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy wywarem. Zagotowujemy i wkładamy pokrojone i skropione sokiem z cytryny filety rybne. Gotujemy około 15 minut, tyle żeby ziemniaki były miękkie, po czym doprawiamy do smaku. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe. Dekorujemy natką pietruszki.

Polędwiczki faszerowane żurawiną

Składniki (dla 4 osób):
1,5 kg polędwiczek wieprzowych
400 g suszonej żurawiny
100 ml miodu pitnego lub „ Żurawinówki”
100 g masła
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
3 łyżki oleju

Bejca

Składniki:
1,5 łyżeczki miodu
3 łyżki oleju
po 1 łyżeczce: majeranku, tymianku

Sposób przyrządzania:
Mięso czyścimy, myjemy i osuszamy. Palcem robimy w każdej polędwiczce otwór, uważając, aby nie przebić mięsa. Żurawinę zalewamy miodem pitnym odstawiamy na ok. 1 h. Po tym czasie mieszamy masło z naszą żurawiną oraz drobno posiekanym czosnkiem. Tak przygotowanym masłem faszerujemy polędwiczki. Końce mięsa spinamy wykałaczkami lub związujemy je sznurkiem. Przygotowujemy bejcę: Miód, olej i zioła dokładnie mieszamy. Polędwiczki smarujemy bejcą i odkładamy na 2-24 h do lodówki. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej, układamy polędwiczki. Obsmażamy z dwóch stron, na końcu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.

Buraczki Vinaigrette - dodatek m.in. do polędwiczek, ale i odrębna przekąska

Składniki (dla 4 osób):
4 ugotowane buraki w mundurkach
3 żółtka
2 ząbki czosnku
200 g oliwy
1 cytryna
sól, pieprz

Sposób przyrządzania:
Buraki obieramy, kroimy w słupki. Przygotowujemy majonez: żółtka ubijamy z oliwą, dodajemy drobno posiekany czosnek oraz sok z cytryny. Posiekane buraki mieszamy z naszym majonezem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
66
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0